Blestemul care păzește moaștele Sfintei Filofteia de mai bine de 230 de ani: Ce se întâmplă cu cei care „ciupesc” trupul Muceniței

Author: Cristina Mocanu

Blestemul care păzește moaștele Sfintei Filofteia de mai bine de 230 de ani

Sursa: doxologia.ro

Pe data de 7 decembrie este sărbătorită Sf. Muceniță Filofteia. Ce se întâmplă cu cei care vor să îi ciupească trupul?

Moaștele Sfintei Filofteia, adăpostite cu sfințenie în Biserica Domnească din Curtea de Argeș, atrag anual mii de credincioși care își pleacă frunțile în rugăciune în fața celei ce este considerată o ocrotitoare a copiilor și tinerilor. Însă, dincolo de povestea impresionantă a vieții sfintei, un aspect mai puțin cunoscut conferă un aer mistic prezenței sale în inima Țării Românești: blestemul care veghează asupra sfintelor moaște, asigurându-le integritatea pentru totdeauna.

Povestea vieții Sfintei Filofteia

Născută în urmă cu mai bine de 800 de ani, în orașul Târnovo, Sfânta Muceniță Filofteia și-a consacrat viața încă din copilărie credinței și milosteniei. Potrivit doxologia.ro, rămasă orfană de mamă la doar 10 ani, ea și-a dedicat timpul ajutorării celor săraci și neputincioși. Milostenia ei, însă, a atras mânia tatălui, care, orbit de furie, a devenit călăul propriului copil.

După moartea sa martirică, trupul neînsuflețit al Filofteiei a fost mutat, printr-o minune, la Curtea de Argeș, unde moaștele sale au rămas un simbol de sfințenie pentru poporul român.

Blestemul moaștelor Sfintei Filofteia

Potrivit libertatea.ro, racla în care se odihnesc moaștele Sfintei Filofteia a fost restaurată în 2004, la Monetăria Statului. Modificările includ draparea cu catifea roșie, aurirea pieselor din argint, înlocuirea părților deteriorate din lemn de chiparos și schimbarea piciorușelor de sprijin. Aceste măsuri subliniază respectul profund al credincioșilor față de una dintre cele mai venerate mucenițe ale Ortodoxiei.

Citește și: Se spală pe 6 și 7 decembrie 2024. Tradiții și obiceiuri respectate de români de Sfântul Nicolae și Sfânta Filofteia

În 1791, Mitropolitul Cosma Popescu al Ungrovlahiei a emis un blestem sever, menit să protejeze moaștele Sfintei Filofteia de risipire sau profanare.

Blestemul, redactat sub formă de poruncă, interzice cu strictețe oricărei persoane să „ciupească” vreo parte din sfintele moaște, avertizând asupra unor pedepse spirituale aspre.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: La pensiile mici se mai adaugă un al 13-lea venit în acest an! Pensionarii se pot bucura de un ajutor în plus

Textul oficial al blestemului, rostit în vremuri de incertitudine politică și socială, sună astfel:

„Cosma, Milostiv Bogin – cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscop Mitropoliei Ungrovlahiei, fiindcă ne înștiințăm smerenia Noastră că din Sfintele Moaște ale Sfintei Mucenițe Filoteii, ce se află în Biserica Domnească din orașul Argeșu, s-ar fi risipindu în mici părticele, iată dar, poruncim cuvioșiei tale, Arhimandrite chir Partenie, igumen Argeșului, să le pecetluiești într-un săculețu de bogasin nou, lăsându-i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. Și așa pecetluite să le așezi în sicriu. Și să știe fieșcare să se ferească a nu cuteza să ciupească, cât de puțin din sfintele moaște, că am pus blestem asupra cui a cuteza a se atinge să ia. Într-aceasta și chip să urmezi! Și să fii blagoslovit! 1791, mai 10.”

Astfel, timp de peste 230 de ani, acest blestem a consolidat sacralitatea moaștelor, oprind orice tentativă de profanare sau înstrăinare.

Moaștele Sfintei Filofteia, un simbol al credinței ortodoxe

Credincioșii care vin în fiecare an la Curtea de Argeș pentru a se închina la moaștele Sfintei Filofteia sunt martori ai unei evlavii neștirbite. Sfânta, cunoscută pentru ajutorul oferit copiilor și tinerilor, este cinstită în mod deosebit pe 7 decembrie, ziua sa de prăznuire.

Citește și: Sfânta Filofteia 2024: Legende și povești din folclor. Locul unde credincioșii se pot închina la Moaștele Sfintei Mucenice pe 7 decembrie

Blestemul nu este doar o măsură de precauție, ci și o chemare la respect și venerare. Moaștele Sfintei Filofteia rămân un simbol de sfințenie, un sprijin în rugăciune și o pavăză pentru cei care își pun credința în ea.

Astăzi, la mai bine de opt secole de la martiriul său, moaștele Sfintei Filofteia continuă să aducă pace și vindecare celor care se roagă cu credință, păstrând viu un legământ neclintit între sfântă și poporul său.