Blue Air urmează să fie naționalizat. Statul român va prelua 75% din acțiuni

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 aug 2023, 02:45

Statul român a demarat procedurile prin care urmează să achiziționeze 75%, din acțiunile companiei Blue Air

Sursa: https://www.mediafax.ro/

Statul român urmează să preia compania Blue Air.

Potrivit stirileprotv.ro, Blue Air va fi naționalizat, statul român urmând să preia 75% din acțiuni.

Blue Air va fi preluat de statul român

Statul român a demarat procedurile prin care urmează să achiziționeze 75%, din acțiunile companiei low-cost, Blue Air.

Liderul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a declarat că procedura prin care Blue Air va intra sub controlul statului român este deja începută.

Statul român va avea două companii aeriene cu probleme: TAROM, iar în curând, Blue Air. 

Citește și: Cum își pot recupera mai ușor banii pe bilete românii care au zboruri anulate la Blue Air

Specialiștii sunt de părere că intrarea acesteia sub controlul statului ar putea aduce însă noi speranțe pentru păgubiți. Aproximativ 150.000 de pasageri din 23 de țări au fost afectați de blocajul financiar în care a intrat Blue Air, prima companie aeriană din ultimii 30 de ani care n-a mai putut, să își plătească datoriile.

Procedura prin care statul român va prelua compania a fost începută.

Florian Geantă, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului aținut să menționeze că: „În momentul de față am primit scrisoarea din partea Ministerului de Finanțe, că scrisoarea de garanție a fost executată și acțiunile vor fi preluate de autoritatea statului. Demarăm procedurile. Am transmis adrese către ministerul de finanțe, către Blue AiR, în perioada următoare vom urma procedura de preluare a acțiunilor.

Nu știm ce vom găsi în momentul când vom prelua acțiunile de compania Blue Air și ce ne așteaptă în momentul când vom face predarea- primirea''.

Astfel că, 75% din acțiunile companiei vor aparține statului,   pentru că operatorul aerian nu și-a achitat ratele pentru împrumutul de 300 de milioane de lei primit în 2020 de la Eximbank, potrivit comunicatului oferit de Ministerului Finanțelor.

Directorul AAAS a precizat că: “Intenția noastră este să repunem pe picioare această companie, dar asta o putem face abia după ce vom deveni oficial acționar în cadrul Blue Air și în urma unei analize detaliate”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Blue Air a suspendat toate zborurile. Compania transmite pasagerilor să nu vină la aeroport. Când vor fi reluate cursele

Blue Air are datorii nu numai la stat, ci și la aeroporturi din țară și străinătate, ceea ce a dus la reținerea la sol a unor aeronave aparținând companiei.  La toate acestea, se mai adaugă daunele pentru pasagerii ale căror zboruri au fost anulate din vară și până acum.

Preluarea acțiunilor Blue Air ar putea aduce speranțe pentru cei păgubiți de compania aeriană, cred specialiștii.

Pe data de 6 septembrie Blue Air a suspendat toate cursele programate până în data de 12 septembrie, spunând că Ministerul Mediului a pus poprire pe toate conturile companiei.

Potrivit reprezentanților Blue Air, suspendarea zborurilor a fost determinată de faptul că, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, Blue Air s-au aflat în imposibilitatea achitării costurilor, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.

Compania aeriană este cea mai mare companie românească după numărul de pasageri transportați, cu un model de business Ultra- Low- Cost (ULC) şi cu abordare centrată pe nevoile pasagerilor.

Blue Air este certificat IATA Operațional Safety Audit (IOSA) de către Internațional Air Transport Association (IATA) pentru standarde excepționale de operare şi este membră cu drepturi depline IATA.

 

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.