Blue Monday 2023. Astăzi este cea mai tristă zi din an

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 16 oct 2023, 01:50

Blue Monday 2023 pică pe 16 ianuarie 

Sursa: Pexels.com

Blue Monday este considerată cea mai tristă zi din an. Iată care este motivul și de ce pică Blue Monday pe 16 ianuarie în 2023.

Blue Monday 2023 mai este cunoscută și sub denumirea de „Lunea cea tristă”. Cum au ajuns experții la concluzia că aceasta este cea mai tristă zi din an și ce înseamnă, de fapt, Blue Monday.

Blue Monday 2023. Ziua de 16 ianuarie 2023, considerată drept cea mai tristă zi din an 

Blue Monday 2023 este, după cum îi spune și numele, cea mai tristă zi de luni din an.

Această zi mai este numită și „Lunea cea tristă” și pică în fiecare an în ziua de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie. Se spune că, în această zi, șansele să se întâmple tot felul de lucruri neplăcute sunt foarte mari, motiv pentru care este cea mai deprimantă zi a anului. 

În 2023, Blue Monday pică pe data de 16 ianuarie, având în vedere că aceasta este lunea din a treia săptămână a lunii ianuarie 2023.

Blue Monday a apărut în urmă cu mai mulți ani, mai exact în 2005. De-a lungul timpului, această zi de luni a fost asociată cu tot felul de evenimente mai puțin plăcute. Primul care a vorbit despre conceptul de Blue Monday a fost Cliff Arnall, psiholog și profesor la Universitatea din Cardiff. Mai exact, acesta a încercat să descopere care este cea mai tristă zi din an și astfel a ajuns la o formulă matematică.

Psihologul Cliff Arnall a luat în calcul mai multe aspecte în momentul în care a stabilit ca Blue Monday să fie în ziua de luni din a treia săptămână din ianuarie. Mai exact, specialistul a ținut cont de starea vremii, de datoriile pe care oamenii le pot avea după perioada sărbătorilor, atunci când se fac mai multe cheltuieli, de facturile la utilități, dar și nivelul motivațional. Punând cap la cap toate aceste detalii, Cliff Arnall a ajuns la următoarea expresie matematică:  

 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

În concepția psihologului, W reprezintă condițiile meteorologice, d este debitul, adică diferența dintre datoriile acumulate și capacitatea de a le plăti, T este timpul care a trecut de la Crăciun, Q este timpul care a trecut de la începutul Anului Nou, M este nivelul motivațional, N reprezintă necesitatea de a acționa, iar D este salariul, potrivit wikipedia.org.

Astfel, făcând calculul, psihologul a ajuns la concluzia că cea de-a treia zi de luni din an este Blue Monday, ziua în care oamenii se pot simți triști, deprimați, obosiți, iar nivelul lor de motivație este foarte scăzut. În plus, vremea mohorâtă și absența soarelui poate accentua aceste stări mai puțin plăcute.

Pentru a trece mai ușor peste Blue Monday 2023, oamenii sunt sfătuiți să facă plimbări în natură, să își formeze noi obiceiuri sau să practice diferite sporturi, toate aceste activități reușind să reducă nivelul de anxietate. 

Citește și: 24 ianuarie 2023, zi liberă. Ce se sărbătorește în această zi? Lista liberelor legale

Când pică Blue Monday în următorii ani? 

Respectând formula de calcul sugerată de Cliff Arnall, iată datele când va pica Blue Monday în următorii ani:

  • Blue Monday 2024: 15 ianuarie 
  • Blue Monday 2025: 20 ianuarie 
  • Blue Monday 2026: 19 ianuarie
  • Blue Monday 2027: 18 ianuarie
  • Blue Monday 2028: 17 ianuarie
  • Blue Monday 2029: 15 ianuarie
  • Blue Monday 2030: 21 ianuarie 

Citește și: Pe ce dată se sărbătoresc Paștele ortodox și catolic 2023? Așa este calculată data la care este sărbătorită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.