„Bluff” este un termen din poker preluat în viața de zi cu zi. Când cineva amenință cu o anumită acțiune, i se poate spune că blufează. Cu alte cuvinte, i se răspunde că nu ar face niciodată așa ceva.
În partidele de poker online, termenul se referă la încercarea de a induce în eroare partenerii de joc prin supralicitarea unei mâini. Cel care recurge la bluff mărește miza ca și cum ar dispune de o combinație foarte bună de cărți. Această acțiune îi poate speria pe ceilalți, care „se aruncă”, de teamă să nu piardă și mai mulți bani. Astfel, acțiunea de intimidare reușește.
Exist, însă, și multe cazuri în care un alt jucător acceptă noua miză, fie pentru că simte că e vorba de un bluff, fie pentru că are o mână bună. În această situație, strategia de inducere în eroare eșuează. Așadar, bluff-ul este o armă cu două tăișuri, pe care trebuie să știi să o folosești ca să nu se întoarcă împotriva ta.
Faimosul jucător canadian de origine română Daniel Negreanu are 3 sfaturi care să te ajute să depistezi un bluff:
Cunoaște-ți adversarii
Înainte de a juca o mână împotriva unui adversar, acordă o atenție deosebită tendințelor lui. Trebuie să încerci să-ți dai seama dacă blufatul este ceva care face parte din arsenalul lui.
A fi un jucător de poker este mult ca a fi un „profiler” din criminalistică. Înainte de a lua o decizie despre cum să-ți joci mâna, încearcă să-ți clasifici adversarul ca un bluffer obișnuit, un jucător simplu sau un jucător care blufează sporadic (cel mai greu adversar de înfruntat).
Urmărește fiecare gest
Cel mai dramatic mod de a observa o cacealma este să-ți privești adversarul în ochi și să încerci să-i simți frica. Dacă pare nervos, ar putea fi un semn că blufează.
Cea mai bună metodă de a găsi indicii este de a urmări ceva neobișnuit sau necaracteristic în comportamentul său. De exemplu, dacă adversarul tău pariază și apoi își pune brusc mâna pe gură - ceva ce nu face în mod normal - asta ar putea fi un semn că blufează.
Atenție la modele de pariuri ciudate
Acesta este probabil cel mai bun și mai precis mod de a adulmeca o cacealma. Chiar trebuie să fii atent la felul în care adversarul tău și-a jucat mâinile în trecut pentru a lua decizii corecte în prezent. De exemplu, un jucător care are o mână foarte bună poate încerca să prelungească jocul cât mai mult prin mize suplimentare mici, pentru a se strânge cât mai multe jetoane pe masă. Pe de altă parte, dacă cineva se grăbește să termine jocul cu o miză intimidantă, poate fi un semn că blufează.
Știu să stăpânească bluff-ul numai cei care sunt capabili să își deruteze adversarii pe tot parcursul jocului, astfel încât să nu poată fi încadrați într-o anumită categorie de jucător. În același timp, ei dețin un control total asupra limbajului corpului. Nu fac niciun gest care să indice nervozitatea, având tot timpul aceeași mimică ce nu trădează nimic („poker face”).
Nu sunt capabili să folosească această strategie jucătorii care nu au răbdare și doresc să termine runda cât mai rapid. Paradoxal, cele mai multe bluff-uri sunt încercate de începători, rata de eșec fiind relativ mare.