BNR: Indicele ROBOR a scăzut miercuri la 6,68% pe an

Author: Cristina Mocanu

BNR a anunțat că indicele ROBOR la 3 luni a scăzut miercuri la 6,68% pe an.

Sursa: pixabay.com

BNR a anunțat că indicele ROBOR la 3 luni a scăzut miercuri la 6,68% pe an.

Conform datelor publicate de Banca Națională a României, indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 6,68% pe an, de la 6,70% pe an, cât era în ziua precedentă.

Indicele ROBOR a scăzut la 6,68% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut miercuri, 3 mai, la 6,68% pe an.

La începutul anului 2022, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Potrivit datelor furnizate de Națională a României, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 6,82%, de la 6,84% pe an, cât era anterior.

Citește și: Peste 5 milioane de români vor fi afectați. Cât de mult ne afectează creșterea indicelui IRCC

Totodată, ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,06%, de la 7,08% pe an, conform datelor publicate de BNR.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cât este indicele de referință pentru creditele consumatorilor?

De asemenea, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,98% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2022, în urcare față de cel publicat în urmă cu trei

luni, de 5,71%.

În mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Prin aceasta s-a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Rezervele BNR au crescut cu 112 milioane de euro în aprilie 2023

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au crescut cu 112 milioane de euro în aprilie 2023 față de luna precedentă, ajungând la un total de 53,3 miliarde de euro.

Conform datelor publicate marți, 2 mai 2023, de BNR, intrările de valută de 1,8 miliarde de euro în aprilie au fost influențate de diverși factori, cum ar fi modificarea rezervelor minime în valută deținute de instituțiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului de Finanțe, alimentarea contului Comisiei Europene și alți factori.

În luna aprilie, au avut loc ieșiri de rezerve valutare în valoare de 1,69 miliarde de euro, care au inclus modificări ale rezervelor minime în valută deținute de instituțiile de credit la BNR, plăți de dobânzi și rate la datoria publică denominată în valută și

alți factori, potrivit datelor publicate marți de BNR.

Românii care au trecut de la IRCC la ROBOR regretă decizia luată

Aproximativ 18.000 de români care au ales să schimbe IRCC cu ROBOR, în speranța că vor scăpa de ratele mari, au început să regrete decizia luată, deoarece indicele ROBOR la trei luni a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, în timp ce indicatorul folosit pentru creditele noi a urcat fulminat în ianuarie, cu aproape două procente, crescând astfel ratele românilor cu sute de lei.

Persoanele care s-au împrumutat în bancă după mai 2019 și au luat un credit cu dobândă variabilă pot observa cum indicele IRCC a crescut cu aproape două procente din luna ianuarie 2023. Spre exemplu, o rată la un credit de 250.000 de lei s-a majorat cu aproape 300 de lei. 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?