Boala care afectează din ce în ce mai multe persoane. Medicii atenționează: „Când este diagnosticată, nu mai putem vorbi de vindecare!” Cum poate fi prevenită?

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 25 iul 2022, 09:55
Insuficiența cardiacă, boala de care suferă foarte mulți români
Sursa: unsplash

Specialiștii atrag atenția că există o boală care afectează tot mai mulți români și pentru care nu există vindecare, motiv pentru care cea mai importantă este prevenția. Despre ce afecțiune este vorba?

Medicii spun că, în ultima perioada, tot mai multe persoane dezvoltă probleme cardiace, iar una dintre afecțiunile pentru care nu există vindecare este insuficiența cardiacă. Ce recomandă specialiștii?

Cum poate fi prevenită insuficiența cardiacă?

Statisticile recente arată că numărul persoanelor diagnosticate cu insuficiență cardiacă este în creștere și că, odată pus acest diagnostic, nu se mai poate vorbi despre vindecare, ci afecțiunea doar poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentului potrivit. 

Pentru a preveni insuficiența cardiacă, medicii recomandă un stil de viață sănătos și renunțarea la fumat. În plus, activitatea fizică regulată și dieta bogată în legume și fructe pot reprezenta o modalitate prin care poate fi prevenită această afecțiune.

„Din păcate, în momentul diagnosticului insuficienței cardiace, în momentul în care apar deja simptomele, este deja tardiv de a vorbi de vindecare.

Ce putem face este să optimizăm calitatea vieții, să scădem simptomele și să scădem mortalitatea. Din păcate însă, tratamentul nu poate duce la reversia modificărilor deja existente în stadiul în care insuficiența cardiacă ajunge să fie diagnosticată. Primul pas (n.r pentru a preveni boala) este un stil de viață sănătos. Corecția factorilor de risc, alimentația sănătoasă, mișcarea fizică regulată, renunțarea la fumat, renunțarea la sare.”,
a spus cardiologul Caterina Delcea, potrivit antena3.ro.

Citeste si: Cum arata inima unui bolnav de coronavirus? Autopsia dezvaluie schimbari cardiace uluitoare! Iata ce spun medicii legisti!

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Pentru a nu se ajunge în punctul în care această afecțiune să fie diagnosticată, medicul Caterina Delcea recomandă un screening general în jurul vârstei de 50 de ani la femei și 40 de ani la bărbați.

Acest screening general ar trebui să cuprindă măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea colesterolului din sânge și a glicemiei. Rezultatele acestor analize pot anunța dacă există motive de îngrijorare sau nu. În cazul în care nu există probleme de sănătate, este recomandat ca analizele să fie repetate la un interval de 5 ani.

Risc de a dezvolta insuficiență cardiacă au și persoanele care au probleme cardiace, mai exact pacienții hipertensivi, care fie nu se tratează corespunzător, fie nu urmează niciun tratament. 

Astfel, vizita regulată la cardiolog poate preveni apariția insuficienței cardiace, având în vedere că analizele pot anunța că ceva nu este în regulă, iar medicii pot interveni pentru ca starea de sănătate a pacientului să nu se agraveze.

Citeste si: Culoarea limbii: indiciul ca suferi de boli cardiace. Poate parea banal