Rezultatele unui studiu făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că mai mult de jumătate dintre persoane suferă de hipertensiune la nivel mondial, o boală cumplită.
Boala care afectează milioane de oameni! Numărul cazurilor este în creștere
Aproape 720 de milioane de oameni suferă de această boală și nu urmează niciun tratament medical. OMS subliniază faptul că netratarea acestei boli poate să ducă la deces.
„Hipertensiunea creşte considerabil riscul de boli ale inimii, creierului şi rinichilor şi este una dintre cauzele majore de deces şi de îmbolnăvire la nivel mondial”, a explicat OMS.
Numărul deceselor este de peste 8,5 milioane de oameni în fiecare an, global. Decesele sunt deseori asociate cu o presiune sangvină crescută, iar tratarea în privința aceasta ar putea să reducă cu 20%-50% numărul infarctelor şi cu 35%-40% pe cel al accidentelor vasculare cerebrale.
Citeste si: Vești bune pentru români! Accesul la analize medicale decontate va fi mai facil, din luna iunie!
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cazurile de hipertensiune, din ce în ce mai dese
Studiul făcut de cercetători arată că numărul pacienților care suferă de hipertensiune s-a dublat în ultimii 30 de ani, crescând de la 650 de milioane în 1990 la 1,28 miliarde în 2019.
Tototdată, se menționează și faptul că această creștere a cazurilor este strâns legată de creșterea populației și îmbătrânirea ei. Există o diferență și între țările bogate și cele sărace.
Cazurile de hipertensiune au scăzut în rândul oamenilor din țările cu venituri mai mari, dar au crescut în țările cu venituri mai mici sau medii, în special în Africa Subsahariană, Oceania şi în unele ţări din Asia.Potrivit specialiștilor, 580 de milioane de oameni suferă de hipertensiune fără măcar să știe.
„Deşi hipertensiunea este uşor de diagnosticat şi de tratat cu medicamente care au costuri mici, este vorba despre un eşec în termeni de sănătate publică, în condiţiile în care atât de mulţi oameni din întreaga lume nu primesc încă tratamentul de care au nevoie”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Majid Ezzati.
De subliniat este faptul că hipertensiunea se instalează atunci când sunt depăşite pragurile de 140 mmHg (milimetri de mercur) pentru presiunea sistolică şi de 90 mmHg pentru presiunea diastolică.