Boala fatală, dar silențioasă, care nu provoacă durere. Ce simptome o dau de gol și la ce trebuie să fie oamenii atenți

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 29 dec 2023, 06:00

Din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu neoplasm pulmonar

Sursa: pexels

O boală silențioasă, dar fatală, face din ce în ce mai multe victime, deoarece nu provoacă durere fizică, iar oamenii trebuie să fie atenți la alte simptome pe care le are. Specialiștii îndeamnă la controale periodice.

O boală care ucide, dar care nu are simptome dureroase, poate apărea la oricine, așa că specialiștii medicali cer testarea periodică, pentru ca boala să nu se instaleze în corp și pentru a fi mereu cun un pas înaintea ei.

Boala care ucide, dar care nu are simptome dureroase

Medicii pneumologi ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad au atras atenția asupra unei boli extrem de periculoase, care nu are semnale dureroase, dar care poate fi prevenită prin intermediul unor controale periodice.

Din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu neoplasm pulmonar, dintre care 25% au primit diagnosticul în urma bronhoscopiilor pe care și le-au făcut, motiv pentru care, medicii recomandă efectuarea unor teste.

Conform acestora, de la începutul anului 2023, 120 de persoane și-au făcut bronhoscopii în unitățile medicale, iar 30 dintre aceștia au fost diagnosticați cu neoplasm pulmonar. Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad susțin că afecțiunile pot fi depistate în stadiile incipiente cu ajutorul examinărilor periodice, deoarece durerea se simte abia când boala a avansat destul de mult.

Citește și: Boala cruntă cu care a fost diagnosticată Oana Lis! Vedeta a păstrat secretul chiar și după operație: „Nu am vorbit decât cu câteva persoane. A fost perioadă destul de grea”

„Plămânii au puţini receptori ai durerii, iar simptomele apar, adeseori, în stadii avansate ale bolii", au declarat aceștia. În cazul în care există un țesut pulmonar suspect, acesta poate fi eliminat chiar în timpul bronhoscopiei.

Primul pas este utilizarea unei sonde speciale care va îngheța țesutul pulmonar suspect, urmând, ulterior, ca acesta să fie extras.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Simptomele la care oamenii trebuie să fie atenți

Cel mai bine este să previi decât să tratezi, motiv pentru care, cadrele medicale au spus la ce simptome trebuie să fie oamenii atenți, înainte ca boala să câștige teren.

Simptomele care trebuie să fie luate în calcul sunt: respirația greoaie, dureri în zona pieptului, tusea prelungită, cu sau fără sângerări, vocea răgușită, infecții pulmonare frecvente, lipsa poftei de mâncare, pierderea rapidă în greutate.

„Pobele recoltate sunt mult mai mari şi cu mai puţine artefacte obţinându-se astfel un diagnostic precis. La Arad, efectuăm această procedură din luna ianuarie, iar până acum au fost realizate 120 de bronhoscopii.

Citește și: Bruce Willis și-a celebrat ziua de naștere. Cum s-a schimbat actorul după ce a fost diagnosticat cu demență?

Ţesuturile suspecte extrase sunt trimise mai apoi spre analiză la laborator, rezultatul fiind eliberat între 14 şi 21 de zile.

Până acum am efectuat 35 de biopsii, iar din păcate, în cazul a 30 dintre acestea diagnosticul a fost de neoplasm”, a declarat Erika Repolski, medic primar pneumologie.

 

 

Taguri: