Boboteaza 2020. Superstitii de Boboteaza pe care este bine sa le stii

Author: L.S.

De Boboteaza nu e bine sa lasi hainele pe sarma ca se ascund dracii printre ele. Iata ce superstitii au romanii de Boboteaza si de ce nu se strica aghiasma.

Fiul este botezat în prezența Sfântului Duh reprezentat de un porumbel. Iar în văzduh, Tatăl ceresc veghează asupra procesiunii. Mitică rămâne imaginea celui care va deveni Ioan Botezătorul, care se face remarcat prin modestia și umilința cu care săvârșește botezul.

Boboteaza are în centru Agheasma, Apa Sfințită cu ocazia acestei zile de sărbătoare.

Tot în această zi, preotul aruncă o cruce în apă, iar temerarii se aruncă pentru a scoate obiectul sfânt din apa rece

De ce nu se strică Agheasma

Agheasma este elementul cel mai important al sarbatorii de Boboteaza. Preotii spun ca Apa Sfintita are proprietati miraculoase si nu se strica.

Agheasma nu se strica datorita argintului folosit la sfintire. Argintul, introdus chiar pentru scurta vreme in apa, omoara bacteriile de putrefactie si algele microscopice care se afla in ea sau creeaza un mediu in care acestea nu se pot dezvolta.

Busuiocul este si el cunoscut ca fiind o planta cu proprietati antiseptice. Cele doua fac ca agheasma sa se conserve mult mai bine.

Despre agheasma mare se spune ca are proprietati tamaduitoare. Preotii folosesc apa sfintita in slujbele de botez, la sfintirea bisericilor, la curatarea fantanilor, la scoaterea raului sau a vraijilor din oameni, la exorcizari, la sfintirea caselor, a viilor infestate sau a hainelor bisericesti.

Se spune ca aghiasma poarta harul Duhului Sfant si a savarsit adevarate minuni, vindecand chiar credinciosii de boli grave si aparandu-i de rele.

Agheasma curata sufletul si trupul de pacate si alunga gandurile rele. Preotii spun ca enoriasii care sufera de boli trupesti trebuie sa posteasca si sa bea agheasma in fiecare zi pe nemancate, dupa rugaciune, si sa isi faca semnul crucii de trei ori.

Iată câteva dintre cele mai importante tradiţii de Bobotează.

1. Fetele nemăritate îşi visează ursitul

În ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, fetele nemăritate care vor să îşi afle ursitul leagă un fir roşu de mătase şi o crenguţă de busuioc sfinţit la degetul inelar şi pun o altă crenguţă de busuioc sub pernă.

Se spune că bărbatul pe care îl visează le este predestinat.

Pentru ca ritualul să aibă efect, este bine ca fetele nemăritate să ţină post şi să spună rugăciuni în ajunul Bobotezei.

2. Femeile nu spală rufe

O altă tradiţie de Bobotează spune că în această zi sfântă, precum şi în următoarele 7, femeile nu au voie să spele rufe, pentru a nu atrage necazuri în familie.

De Bobotează, preoţii sfinţesc apele şi împart agheasmă credincioşilor, iar spălarea hainelor murdare ar însemna spurcarea apei.

3. Femeile care iau agheasmă se vindecă de sterilitate

Potrivit tradiţiei, femeile care nu pot avea copii trebuie să bea agheasmă de la Bobotează pentru a se vindeca de sterilitate, întrucât apa sfinţită are puteri tămăduitoare.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

4. Credincioşii nu dau bani cu împrumut

De Bobotează, se spune că nu este bine să dai bani cu împrumut, întrucât aşa vei face tot anul şi rişti să atragi paguba materială în casă.
Bătrânii spun că în această zi de sărbatoare este bine să te fereşti de orice împrumut, fie că dai, fie că iei.

Cum poţi aduce bunăstarea în casă şi cum te poţi feri de necazuri

5. Credincioşii pregatesc o masă îmbelşugată

La fel ca de Crăciun, şi de Bobotează este musai ca masa să fie îmbelşugată. În ajunul Bobotezei, gospodinele pregătesc 12 feluri de mâncare, pentru a avea masă bogată tot anul.

Citeste si: Masa de Boboteaza- care sunt cele 12 feluri de mancare ce se pregatesc pentru marea sarbatoare!

Citeste si: Cum sa-ti visezi ursitul de Boboteaza! Vezi tot ce trebuie sa faci conform traditiei

Coliva, bobul fiert, fiertura de prune, sarmalele umplute cu crupe, „urechiuşele babei” (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borşul de peşte, peştele prăjit, plăcintele de post umplute cu tocătură de varză acră şi plăcintele cu mac nu trebuie să lipsească de pe masă în ziua de Bobotează.

6. Credincioşii nu mănâncă până ce alimentele nu sunt sfinţite

Conform tradiţiei, de Bobotează nimeni nu mănâncă bucatele preparate până ce preotul nu vine să sfinţească locuinţa şi mâncarea.

În această zi, este bine ca fiecare persoană să strige „Chiralesa”, care în limba neo-greacă înseamnă „Doamne, miluieşte”.

Odata ce strigă cuvântul, se spune că persoana respectivă capătă puteri şi este ferită de rele până la Sfântul Andrei (30 noiembrie).

7. Credincioşii beau agheasmă pentru a fi sănătoşi tot anul

Se spune că persoanele care vor să fie ferite de boli tot anul trebuie să bea agheasmă in fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de 8 zile de la Bobotează şi în zilele de sărbătoare şi de post.

Despre agheasmă se spune că poate ameliora durerile şi poate vindeca anumite boli grave, dacă bolnavul crede în puterea ei tămăduitoare.

sursa: huff.ro si stiritv.ro

Citeste si: Boboteaza sau Botezul Domunului sărbătoare cu tradiții, obiceiuri și superstiții

Citeste si: Traditii si superstitii de Boboteaza. Ce trebuie sa faci in aceste zile ca sa ai un an bun