Bobotează 2022. Ce trebuie să faci cu agheasma imediat după ce o aduci de la biserică

Author: Catalina Giol
Actualizat: 03 oct 2022, 02:10

Slujba de Bobotează

Sursa: unsplash

Boboteaza este una dintre cel mai importante sărbători creștine deoarece serbează botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apa râului Iordan de către Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul. Această sărbătoare are o multitudine de tradiții și obiceiuri străvechi, transmise din generație în generație, pe care creștinii le respectă pentru a putea fi binecuvântați de Dumnezeu.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care enoriașii trebuie să-l facă în ziua sfântă de Bobotează  este să participe la slujba de Iordan, în cadrul căreia se face „sfințirea cea mare a apei”. Acest obicei religios se practică doar de două ori pe an: în Ajunul Bobotezei și în ziua sărbătorii propriu-zise. În urma procesului de sfințire a apei, aceasta se împarte în mod egal tuturor enoriașilor prezenți la slujbă, care o duc în locuințele proprii și pe care o folosesc pentru sfințire.

Iată ce trebuie mai exact să faci cu agheasma după ce o aduci de la biserică:

Ce trebuie să faci cu agheasma după Bobotează 2022

Se spune că agheasma are calități supranaturale și păzește credincioșii de ghinion, boli și alte necazuri și le oferă acestora binecuvântarea de la Dumnezeu. După terminarea slujbei de Bobotează fiecare enoriaș ia puțină apă sfințită pe care o duce în propria locuință.

Apa sfințită se folosește inițial pentru a sfinți casa prin procesul de stropire a tuturor încăperilor și curții gospodăriei ca să alunge spiritele rele și să binecuvânteze casa. Acest lucru se poate face doar în ziua de Bobotează sau în timpul altelor sărbători importante din calendarul creștin, dar doar cu binecuvântarea primită din partea preotului duhovnic.

Citeste si: Pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei se spune că se deschid Cerurile. La ce trebuie să se aştepte credincioşii

O înghițitură de agheasmă trebuie consumată în fiecare zi de la primirea ei pentru mai bine de o săptămână. Acest lucru se face în fiecare dimineață pe stomacul gol, pentru a-I arăta lui Dumnezeu că nicio valoare sau plăcere lumească nu este mai importantă decât hrana sufletului. După aceasta, fiecare persoană trebuie să ia și o bucățică de anaforă sfințită pentru a încheia obiceiul ce trebuie repetat 8 zile la rând.

Când se bea agheasma

Din momentul procurării apei sfințite de la slujba de Bobotează, aceasta trebuie consumată pe stomacul gol înainte de sfânta anaforă, în fiecare zi până la data de 14 ianuarie, adică timp de 8 zile. Numărul 8 face trimitere la Cartea Apocalipsei care prezintă faptul că a 8-a zi va urma după sfânta judecată universală, astfel cifra 8 făcând trimitere viața de apoi și la veșnicie.

În această perioadă de 8 zile apa sfințită poate fi consumată de toată lumea, fără post sau spovedanie, chiar și de persoanele oprite de la slujba de Împărtășanie.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

După data de 14 ianuarie agheasma poate fi consumată doar după binecuvântarea preotului, urmată de spovedanie și post și doar în cazuri foarte importante.

Apa sfințită se mai poate bea în zilele de sărbătoare mare, cu cruce roșie sau în cazul unor boli grave, dar tot în aceleași condiții ce țin de post, spovedanie și permisiunea preotului duhovnic.

Cum păstrăm agheasma după Bobotează

Apa sfințită se ia de la biserică după săvârșirea slujbei de Bobotează doar în recipiente de sticlă sau de plastic curățate foarte bine pentru ca aceasta să nu se poată murdări de alte urme mai vechi de alimente care au fost păstrate în recipient. Agheasma trebuie sigilată cu un dop sau un capac la fel de curat pentru a nu se pierde sau vărsa. Se spune că orice bun creștin trebuie să aibă în permanență un recipient cu apă sfințită acasă.

Citeste si: Ce trebuie să faci cu aghiasma imediat după ce aduci de la biserică

În cazul în care se observă la scurt timp după aducerea a agheasmei acasă că recipientul pentru depozitare este crăpat sau spart, apa sfințită se poate muta într-un alt recipient curat și sigilat. Dacă aceasta capătă un miros puternic și neplăcut după un timp, înseamnă că vasul de păstrare nu a fost păstrat corespunzător, nu a fost curățat bine sau a trecut prea mult timp din momentul aducerii apei acasă. În acest caz, agheasma nu mai trebuie consumată și trebuie aruncată fie în mare, într-un râu, sau într-un fluviu, pentru a putea sfinți apa curgătoare.

Rugăciune la consumarea anaforei și agheasmei

În fiecare dimineață înainte de consumarea agheasmei și a anaforei creștinii trebuie să rostească, în minte sau cu voce tare, o rugăciune specifică care, spusă în combinație cu luarea alimentelor sfinte să le binecuvânteze mintea, trupul și sufletul. Iată ce rugăciune trebuie să spui în diminețile în care vei consuma anaforă și agheasmă:

„Doamne, Dumnezeul meu, să-mi fie mie Darurile Tale și aghiasma aceasta spre lăsarea păcatelor, spre luminarea cugetului, întărirea și tămăduirea sufletului și trupului meu; întru biruința patimilor și neputințelor mele, după mare mila Ta, a Preacuratei Tale Maici și a tuturor sfinților.

Amin!”

 

Sursă: doxologia.ro   lataifas.ro

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.