Bobotează 2023: Rugăciunea care se spune în această zi pentru ocrotirea familiei

Autor: Cristina Mocanu

Botezul Domnului se sărbătorește în fiecare an pe 6 ianuarie

Sursa: https://www.pexels.com/

Ce rugăciune să spui de Bobotează pentru ca familia ta să fie ocrotită tot anul?

De Bobotează ortodocșii se duc la biserică și se roagă pentru sănătatea familiei, dar și pentru ca aceștia să fie păziți de rele pe durata întregului an

Ce reprezintă Boboteaza

Epifania, numită și Boboteaza sau Nașterea Domnului, este unul dintre praznicele Împărătești și celebrează dezvăluirea Sfintei Treimi lumii. Mai exact, Glasul Tatălui care se face auzit din ceruri, Fiul este întrupat şi stă în râul Iordan, iar Sfântul Duh se pogoară asupra Lui în chip de porumbel.

Sărbătoarea reprezintă mai exact momentul când Mântuitorul a apărut pe malul Iordanului, Sfântul Ioan Botezătorul, luminat de Duhul Sfânt, l-a recunoscut şi l-a arătat mulțimilor. Momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat de toți cei patru evangheliști: Marcu, Matei, Luca și Ioan.

Citește și: Boboteaza 6 ianuarie 2023: De ce se aruncă crucea în apă? Care este legătura între recuperarea crucii și Botezul lui Iisus

În Răsărit, până în a doua jumătate a secolului al IV-lea, Nașterea Domnului era cinstită în aceeaşi zi cu Botezul, la 6 ianuarie, deoarece este considerat că Boboteaza și Sfântul Ioan formau aceeași sărbătoare.

În ajunul Bobotezei, preoții merg în casele oamenilor pentru a le aduce, prin stropirea cu apă sfințită, binecuvântarea Sfintei Treimi.

Astfel că, credincioșii şi preoții consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfințită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfințirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele

Iordanului, iar apa sfințită la biserică în această zi şi luată de credincioși nu se strică niciodată.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Agheasma mare se face numai în această zi, spre deosebire de agheasma mică, care se obține prin sfințirea în biserică a apei, în prima zi a fiecărei luni, dar şi în case, la sfeștanie. 

În această zi de sărbătoare se sfințesc toate apele, iar preotul aruncă o cruce într-o apă mare. Mai mulți bărbați se aruncă după ea ca să o aducă înapoi, iar cel care va scoate primul crucea din apă, se spune că, va avea noroc tot anul.

Rugăciunea care se spune de Bobotează pentru protejarea familiei

''Î n Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ție. Arătatu-Te-ai în lume, Cel Ce ai făcut lumea, ca să luminezi pe cei ce ședeau întru întuneric, Iubitorule de oameni, Slavă Ție.

Păcătoșilor şi vameșilor, pentru mulțimea milei Tale Te-ai arătat, Mântuitorul nostru. Că unde avea să strălucească Lu­mina Ta, dacă nu celor ce ședeau întru întuneric? Iubitorule de oameni, Slavă Ție.

Citește și: Câte zile nu ai voie să speli după Bobotează 2023. Greșeala pe care o fac majoritatea românilor

Fundul adâncului l-a descoperit şi pe uscat pe ai Săi i-a trecut, întru același acoperind pe potrivnici, Domnul, Cel Tare întru războaie, că S-a preaslăvit. Pe Adam, cel stricat, iarăși îl zidește în apele Iordanului şi capetele diavolilor, celor ascunși, le sfărâmă Împăratul veacurilor, Domnul, că S-a preaslăvit. Cu Focul Cel fără de materie al Dumnezeirii, în Trup materialnic îmbrăcându-Se, cu apa Iordanului Se acoperă Cel Ce S-a Întrupat din Fecioară, Domnul, că S-a preaslăvit. Cel Ce spală păcatele oamenilor, împreună cu aceștia S-a curățit în Iordan, cu care voind S-a asemănat, rămânând Ceea Ce era şi pe cei din întuneric îi luminează Domnul, că S-a preaslăvit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin''.

Sursă: crestinortodox.ro