Un studiu realizat recent de InfoCons (Organizația pentru Protecția Consumatorilor) arată că bomboanele de ciocolată conțin până la 10 E-uri, iar zahărul este ingredientul de bază.
Citește și: Alertă alimentară! Chipsuri contaminate cu o substanţă periculoasă, retrase de urgență de la vânzare
Bomboanele oferite cadou de Ziua Îndrăgostiților reprezintă un pericol pentru sănătate
Cu ocazia zilei de 14 februarie, Ziua Îndrăgostiților, în care este un prilej bun de a oferi bomboane cadou, specialiștii InfoCons au analizat cu atenție mai multe sortimente de praline cu
Studiul a fost realizat după analiza a 126 de produse de tip cutii cu bomboane (trufe, praline si bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc în comerțul românesc de la mai mulți producători.
Potrivit InfoCons, rezultatul studiului arată că produsele analizate au cu până la 10 E-uri.
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari, toate produsele care au făcut obiectul studiului au în componenţă lecitină (E 322), 25,39% dintre produsele studiate au avut în componenţă poliricinoleatul de poliglicerină (E 476), iar 18,25% conţin acid citric (E 330), arată sursa
Din punctul de vedere al ingredientului principal, 70,63% au ca prim ingredient zahărul, 7,93% au ca prim ingredient ciocolată/ciocolată amăruie/ciocolată cu lapte /ciocolată neagră, 5,55% au ca prim ingredient siropul de glucoză, 5,55% au ca prim ingredient grăsimile vegetale, 4,76% au ca prim ingredient masa de cacao şi 2,38% crema de praline/crema cu aromă.
„Și de 14 februarie rămânem consumatori și trebuie să fim atenție ce și de unde cumpărăm! Dacă alegem o cutie de bombaone, trebuie să ne asigurăm că eticheta ne furnizează toate informațiile despre cantitatea de cacao, producator, distribuitor sau ingredientul principal. Și pe 14 februarie luam atitudine!”, a precizat Sorin Mierlea, Președintele InfoCons.
Studiul complet poate fi găsit AICI.
Cât de periculoși sunt aditivii alimentari care se regăsesc în pralinele de ciocolată
Aditivii alimentari sau E-urile sunt substanțe adăugate în alimente sau băuturi pentru a îmbunătăți gustul, culoarea, stabilitatea sau rezistenţa la alterare a acestora.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Chiar dacă ideea de „E-uri” este asociat în mare parte cu substanțe periculoase, unii aditivi nu reprezintă un risc pentru sănătate, chiar dacă nu aduc niciun beneficiu.
Studiul realizat de InfoCons arată că acidul citric (E 330) se regăsește în bomboanele de ciocolată, în proporție de 18,25% la produsele analizate. Acesta este un regulator de aciditate, aromatizant și potențează efectul antioxidanților ș gelifianților și contribuie la formarea emulsiilor în mod natural. Se găsește în fiecare celulă vie.
Acidul citric nu are contraindicații, poate fi utilizat la copii și nu sunt specificate contraindicații.
Un alt aditiv alimentar regăsit în praline a fost lecitina (E 322) care este un aditiv alimentar din categoria antioxidanților, emulgatorilor și stabilizatorilor. Este un compus care se regăsește în structura membranei celulare a oricărui organism viu.
Lecitina nu are efecte secundare și poate fi utilizată la copii.
Unele dintre produsele studiate au avut în componenţă poliricinoleatul de poliglicerină (E 476) care este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin.
Acesta se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată, în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41%grăsime şi în sosuri pentru salate.
Poliricinoleatul de poliglicerină nu are contraindicații și efecte secundare, dar nu este permis în alimentația sugarilor.
În schimb, unul dintre cei mai periculoși aditivi alimentari cunoscuți este E 621, monoglutamatul de sodiu, care se găsește într-o mare varietate de produse alimentare, inclusiv mezeluri, pateuri, legume congelate sau mâncare chinezească gătită.
Consumul prelungit de astfel de aditivi afectează ficatul, pancreasul si stomacul, însa pot provoca si tumori tiroidiene.