„Bonus pentru cei care au contribuit peste stagiul de cotizare!” Șeful Casei de Pensii a transmis că pensionarii vor primi bani în plus dacă depășesc vechimea standard în muncă

Author: Diana Ghita
Actualizat: 09 oct 2023, 13:48

Pensionarii vor primi mai mulți bani

Sursa: freepik.com; shutterstock

Pensiile românilor urmează să fie mărite de la 1 ianuarie 2024. Însă, până atunci, aceștia trebuie ținuți la curent în legătură cu modificările care vor avea loc.

Daniel Baciu, șeful Casei Naţionale de Pensii, a făcut mai multe precizări referitoare la calcularea pensiilor în funcție de anii lucrați în plus de către românii care au depășit stagiul mediu de cotizare.

Anunțul făcut de către Daniel Baciu

Românii pot primi bonusuri la pensie. Condiția este ca cei aflați în câmpul muncii să lucreze și după ce au ajuns la vechimea de 25 de ani, pentru a acumula puncte în plus, numite și puncte de fidelitate.

„Se poate adăuga un număr de puncte de vechime, ca un fel de bonus, pentru cei care au contribuit peste stagiul de cotizare de 25 de ani la care se raportează valoarea punctului de pensie.”,  a transmis Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii, la Antena 3 CNN.

Citește și: Care este formula după care se recalculează pensiile românilor care au grupe de muncă: "Este menită să înlăture inechitățile". Cine sunt seniorii care vor avea parte de pensii mărite

Prin adoptarea acestei măsuri se urmărește încurajarea românilor de a-și continua activitatea profesională și de a contribui cât mai mult la stagiul de cotizare.

Varianta prezentată e valabilă pentru aproximativ toate cele cinci milioane de dosare de pensie aflate în plată care sunt acum în sistemul public", a mai spus Daniel Baciu.

În privința dosarelor de pensie, acesta a mai transmis faptul că evaluarea dosarelor este în plină desfășurare.

După ce fiecare dosar va fi verificat și digitalizat, se va trece la recalcularea pensiilor în conformitate cu noua formulă de calcul prevăzută de noua lege a pensiilor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Acest proces este pe final, deja suntem la 90% din numărul dosarelor evaluate.(...) Noi trebuie să terminăm acest proces în anul 2023, pentru că apoi va trebui să intrăm în vigoare cu noua lege a pensiilor, iar acest proces de digitalizare şi evaluare va trebui să fie finalizat anul acesta.”, 

a susținut șeful Casei Naționale de Pensii, potrivit sursei citate.

Citește și: Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a făcut anunțul despre recalcularea pensiilor: “Avem 4,6 milioane de dosare de evaluat...”

Ajutoarele pe care le primesc pensionarii luna aceasta 

Referitor la pensii, vârstnicii vor urma să primească banii chiar în această săptămână, pe data de 12 octombrie.

Pe lângă pensia lunară, aceștia vor beneficia și de un sprijin financiar cuprins între 300 și 500 de lei, în această lună.

Cei cu pensii sub 3.000 de lei vor primi a doua tranșă din ajutorul financiar prevăzut în ordonanța 168/2022. Sumele vor varia în funcția de pensia fiecărui senior.

Astfel, cei cu pensii cuprinse între 2.001 lei și 3.000 de lei vor beneficia de 300 de lei, cei ce primesc lunar între 1.501

lei și 2.000 de lei vor încasa un ajutor de 400 de lei, iar cei ce au pensii sub valoarea de 1.500 de lei vor fi sprijiniți cu 500 de lei.

De asemenea, în această lună, pensionarii vor încasa cei 250 de lei, prevăzuți de Programul național „Sprijin pentru România ”.  Acești bani sunt acordați seniorilor cu pensii mai mici de 1.700 de lei, pentru achiziționarea de produse alimentare sau plata meselor calde.

Citește și: Ce se întâmplă cu românii care au decis să lucreze și după vârsta pensionării. Anunțul a fost făcut de Curtea Constituțională