Brânza Feta, vedeta verii: reţete simple şi gustoase

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 30 mai 2024, 09:00

Vara este anotimpul perfect pentru reţete simple şi lejer, mai ales când nu ai chef să petreci ore în şir în bucătărie şi preferi să te relaxezi.

Printre cele mai populare ingrediente pentru reţete fresh de vară se număra brânza Feta. E gustoasă, uşor de găsit, se integrează rapid în zeci de reţete şi are un preţ prietenos.

Află ce reţete simple şi delicioase poţi să prepari cu ingredientul vedeta al verii, brânza Feta:

Paste cu roşii şi brânză Feta

Reţeta de paste cu roşii şi brânză Feta a devenit virala pe TikTok şi rămâne o alegere delicioasă pentru momentele când ţi-e poftă de spaghette sau penne cu sos cremos. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru două porţii:

  • 180 de grame de paste
  • 150 de grame de brânză Feta
  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • două linguriţe de oregano
  • 200 de grame roşii cherry

Începe prin a pune pastele la fiert în apă cu sare, cât timp pregăteşti sosul. Într-o tavă sau în air-fryer pune brânza şi roşiile, stropite cu ulei de măsline, oregano, sare şi piper şi coace-le la 180 de grade pentru 15-20 de minute. Când pastele sunt gata, scurge-le de până şi pune-le în tavă, peste roşii şi brânza Feta şi amesteca bine. Vei obţine un sos cremos şi delicios.

Somon cu sos de muştar şi Feta

Somonul este o sursă execelenta de proteină şi grăsimi sănătoase, unde mai pui că are un gust bogat şi delicios. Dacă vrei să încerci o reţetă plină de gust şi rapidă, numai bună pentru vară, iată de ce ai nevoie pentru două porţii de somon cu sos de muştar şi brânză Feta:

  • 250 de grame file de somon
  • 100 de grame brânză Feta, tăiată cubuleţe
  • 100 de grame roşii cherry, tăiate pe jumătate
  • 4-5 cartofii medii, tăiaţi cubuleţe
  • o legătură de mărar
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • o linguriţă de muştar
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • sare, piper şi oregano

Începe prin a pregăti sosul pentru somon şi cartofi. Într-o cană sau castron amesteca uleiul de măsline, muştarul, zeama de lămâie şi oregano. Mai apoi, pune cartofii tăiaţi cubuleţe într-o tavă, unge-i cu jumătate din cantitatea de sos obţinută şi dă-i la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 10-15 minute. După 10-15 minute, scoate tava din cuptor, adăugă somonul şi unge-l cu resul de sos, dar şi jumătăţile de roşii cherry. Pune tava la loc în cuptor pentru încă 20-25 de minute sau până când somonul şi cartofii sunt bine făcuţi.

La final, când scoţi tava din cuptor, adăugă cubuleţele de brânză Feta şi mărarul tocat.

Salată de vară

O salată de vară cu brânză Feta este cea mai bună alegere dacă îţi doreşti o cină lejeră şi gustoasă, fără să dai drumul la aragaz sau cuptor ori să petreci ore în şir în bucătărie. Desigur, salata de vară se poate servi nu doar la cină, ci şi la prânz sau că gustare. Iată de ce ai nevoie pentru două porţii:

  • 4-5 roşii mari
  • 3-4 castraveţi Cornichon
  • un ardei gras
  • o legătură de ceapă verde
  • 100 de grame brânză Feta sfărâmată
  • 50 de grame măsline
  • o legătură de mărar
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • o linguriţă de muştar
  • un vârf de pudră de usturoi
  • un vârf de oregano
  • sare şi piper

Începe prin a felia sau toca legumele după bunul plac. Mai apoi, pune într-un castron roşiile, castraveţii, ardeiul gras, ceapa verde, brânza Feta, măslinele şi mărarul. Le poţi pune deoparte sau chiar la frigider cât timp pregăteşti dressingul.

Ca să obţii un dressing gustos şi aromat, tot ce trebuie să faci este să amesteci uleiul de măsline cu muştar, pudră de usturoi, oregano, sare şi piper.

Îngheţată cu brânză Feta

Cine ar fi crezut că brânza Feta se pretează şi pentru deserturi? Ei bine, dacă iubeşti combinaţia de sărat şi dulce, trebuie să încerci această reţetă simplă de îngheţată cu brânză Feta. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru două porţii:

  • 250 de grame iaurt grecesc
  • 100 de grame brânză Feta
  • 250 de grame smântână pentru frişcă
  • 4 linguri de miere
  • o mână de fructe de pădure

Tot ce trebuie să faci este să dai toate ingredientele, mai puţin fructele de pădure, la blender, până când obţii o textură cremoasă. Mai apoi, pune crema obţinută într-un container pentru îngheţată, de metal sau plastic, şi pune-o la congelator pentru 2 ore. După două ore, scoate îngheţata obţinută din congelator şi dă-o încă o dată la blender înainte de servire. Astfel, vei obţine o textură cremoasă. Decorează îngheţata cu fructe de pădure pentru un gust fresh, de vară.

Dacă îţi doreşti îngheţată fără lactoză, poţi folosi variante de smântână, brânză şi iaurt fără lactoză.

Bucură-te de mese gustoase şi copioase, gata cât ai clipi, cu aroma mediteraneană a brânzei Feta. Cu reţetele de mai sus, va fi uşor să o integrezi în alimentaţia ta, fie că ai poftă de paste, fie că preferi o îngheţată cremoasă.

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?