Branza este unul dintre cele mai folosite alimente din bucataria romaneasca si sta la baza prepararii multor mancaruri. Poate fi de asemenea consumata ca atare, iar in functie de tip poate fi incadrata chiar la categoria produselor pretentioase, anumite tipuri ajungand sa fie foarte scumpe.
Stiati insa ca branza poate fi toxica pentru organism? Iata o lista cu tipurile de branza care trebuie evitate: incercati sa nu le mai consumati!
Citeste si: Dovleac. Cum să cureți un dovleac în mai puțin de zece minute. Rețeta simplă și rapidă
Citeste si: Adevarul despre soia: este otrava sau aliment? Ce se intampla daca mananci soia
Citeste si: Sfecla rosie: cand devine sfecla rosie toxica, mare atentie la aceste semne
Branza toxica: ce branza este toxica pentru organism
Unul dintre cele mai consumate tipuri de branza este branza topita. Gustul dar si usurinta manevrarii o fac alegerea ideala in prepararea sandvisurilor. Stiati insa ca este extrem de toxica pentru organism?
Branza topita este de regula fabricata din resturi de branzeturi si margarina, in care se adauga o multime de aditivi si chimicale. Poate parea greu de crezut insa branza topita nu mai pastreaza aproape nimic din proprietatile originale ale branzei.
Este foarte saraca in calciu, dar in schimb contine cantitati uriase de grasimi si sare. Acestea ajung in compozitie prin folosirea sarurilor de topire, un cocktail de E-uri si chimicale precum difosfatii de calciu, citratii sodici, citratii de calciu sau citratii potasici.
Branza topita are si un continut ridicat de glutamat monosodic, un agent chimic care potenteaza aroma si care poate da dependenta. Mare atentie: consumul ridicat de glutamat monosodic poate provoca stari de slabiciune, greata sau dureri de cap si poate modifica chiar si ritmul cardiac.
Branza toxica. Branza topita din comert contine si acid ascorbic, o substanta chimica folosita pentru a preveni aparitia mucegaiului. Pentru a vedea cat de toxica este o branza topita puteti face urmatorul test: lasati o felie afara timp de cateva saptamani. Veti observa ca isi schimba forma si culoarea, insa nu va mucegai absolut deloc.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Adevărul despre broccoli: când e toxic și îți pune în pericol sănătatea
Branza toxica: pericolul nestiut din branza
Nici branza normala, vanduta la supermarket sau in piete, nu este lipsita de pericole. Mai multe controale au semnalat faptul ca unul din trei sortimente de branza tip telemea contine clorura de calciu, un compus extrem de toxic.
Acumulata in organism, clorura de calciu provoaca dureri osoase, aritmie, greata, varsaturi, dureri de stomac iar in cazuri extreme poate duce chiar si la coma.
S-a descoperit si ca multe sortimente de branza vandute in comert sunt injectate cu grasime vegetala, care este extrem de toxica pentru organismul nostru.
Citeste si: Uleiul de palmier: pareri pro si contra. Cat de sanatos e uleiul de palmier
Branza toxica: cum iti dai seama ca o branza este toxica
Exista o modalitate simpla de a verifica daca branza pe care ati cumparat-o din supermarket sau din piata are sau nu adaugate substante chimice.
Incercati spre exemplu sa taiati branza in doua- trei feliute subtiri. Daca se sfarama, nu este un semn bun. De asemenea, puteti lasa timp de cateva ore o bucatica de branza pe o farfurie, la temperatura camerei.
Daca branza se usuca, inseamna ca are susbstante chimice in compozitie. In mod normal o branza 100% naturala nu se sfarmiteaza si ramane umeda pentru un timp mai indelungat.
Reteta de piure de cartofi cu branza
Iata o reteta mai putin stiuta in care puteti folosi branza pentru a schimba complet un fel de mancare cunoscut. Pentru a prepara piure de cartofi cu branza aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: un kilogram de cartofi, 400 de grame de branza, 250 de grame de smantana, un catel de usturoi, sare si piper.
Cartofii trebuie curatati de coaja, taiati cubulete si pusi la fiert in apa in care ati adaugat si o lingurita de sare. Dupa aproximativ 30- 40 de minute scurgeti apa, iar cat timp cartofii sunt inca fierbinti adaugati usturoiul zdrobit, smantana si branza, amestecand constant.
Dupa preferinte, puteti adauga si putin ulei de masline. Amestecati bine, pana cannd compozitia devine omogena si oarecum elastica. Piureul de cartofi cu branza poate fi consumat ca atare sau pe post de garnitura pentru un fel principal. Pofta buna!