Ce este basc-ul in croitorie
Basc-ul este o terminatie in taietura in diagonala a tesaturii ce permite materialului sa se "aseze" mai bine la gulere, la mansete si la tivuri dublate.
Ce este o rochie cu basc
Rochia cu basc este articolul vestimentar in care talia este pusa in evidenta, subliniata, mai exact, iar bie-ul, adica bascul sunt clinii taiati in colturi pentru a da volum materialului.
Cuvantul basc vine din franceza (basque) si defineste acea bucata de material textil care serveste rolul de “coada” sau frac la un costum barbatesc.
Bascul se poate atasa nu doar la rochii, ci si fuste sau bluze in functie de modelul ales.
Istoria bascului
Bascul este un terment des folosit in limbajul croitoriei si mai ales in istoria costumului si a limbajului popular.
Bascul, etimologic vorbin vine din franceza, la basque, si reprezinta acea bucata de material, rotunjita, inspirata de o piesa vestimentara populara basca.
Cel care a reintrodus bascul a fost Christian Dior in 1947, acest artificiu vestimentar fiind apoi reinterpretat inclusiv in anii 50.
In anii 80, bascul a fost reintrodus de Thierry Mugler, reusind sa puna in evidenta de o maniera extrem de senzuala si feminina corpul femeii prin acest artificiu.
Din punct de vedere tehnic, bascul nu este atat de usor de realizat si doar un maestru croitor realizeaza o cusatura perfecta in bie.
In istoria costumului, bascul a fost folosit in secolele XVII si XVIII in vestimentatia exclusiva a barbatilor, ca de exemplul fracul si maui mult, bascul era folosit pentru a le accentua fesele. De pe fesele barbatilor, bascul a evoluat in ziua de azi, spre soldurile femeilor, punandu-le in evidenta talia si subliniind feminitatea.