Maurice Munteanu, arbitrul elegantei

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 30 mar 2017, 14:38

E unul dintre cei mai cunoscuti fashion editori de revista din Romania.

Are un blog de moda si lifestyle de succes. E un personaj monden pe care varsta l-a mai domolit- ca aparitie, nu ca exuberanta. Din aceasta toamna apare si la televizor, pe Kanal D, ca jurat al emisiunii „Bravo, ai stil!”. In cele ce urmeaza veti citi povestea unei sedinte foto. Cu stil.

Eu am ajuns cu vreo 15 minute intarziere la studio. Aranjasem cu Maurice Munteanu sa-si faca el singur sedinta foto, de fapt, pentru ca el e stilistul la urma urmei.

De pe ecrane, de tv sau de calculator, Maurice se vede ca un tip sfichiuitor (ah, ce cuvant potrivit pentru el!), dar cand am intrat in studioul lui Matei Buta, am gasit o atmosfera calda si un Maurice care parea sa-si depaseasca jena de a fi el insusi personaj principal in piesa.

L-am suspectat ca joaca, dar au urmat cateva ore in care am vorbit despre moda, cucoane, modele, meserie, prietenii, carti, mai ales carti, muzica, filme, desertaciuni si discriminare, astfel incat sedinta foto a ramas undeva in spate, ca pretext al unei povesti despre stil.

DAR CHIAR, CE E ALA STIL? Maurice se gandeste cand il intreb asta. Cumpaneste raspunsul. Nu e despre haine, nu, deloc. E despre a te simti bine cu tine, de a-ti accepta vulnerabilitatile si defectele, e despre a comunica celorlalti ceva cu toata fiinta ta, nu, nu e despre haine, bijuterii, accesorii, pana la urma, daca ele sunt splendide si stau pe un manechin de plastic nu spunem despre manechinul de plastic ca are stil.

Explica despre o concurenta din realityshow-ul de la Kanal D unde este jurat: stie sa combine hainele pentru ca asa s-a nascut, cu simtul asta. Ii vin bine pentru ca stie sa le poarte, nu pentru ca are corpul perfect. De altfel, discutia despre corpuri perfecte revine ciclic in timpul sedintei foto.

Maurice ii zice fotografului sa nu lase „bursucelul” din el sa se vada.

E autoironic, dar nu pare apasat de asta. Ii zic sa faca in poze ce i-ar spune unui manechin sa faca. Rade cu toti dintii, ideea i se pare nastrusnica. Revenim la manechine, se bucura ca tendinta mondiala e sa se iasa din standardele manechinelor foarte slabe, a corpurilor foarte standardizate.

Marturiseste ca se lucreaza usor cu un manechin cu un corp fara cusur, dar modelele bune raman cele care sunt „modele” si in afara studioului sau a podiumului.

Care spun ceva, altceva de fiecare data, care au puterea de a se simti bogate si sarace in acelasi timp, care pot avea cea mai desteapta expresie daca cineva le-o cere sau cea mai tampa privire din lume. Disciplina si calitati de actori, asta au modelele profesioniste.

Dar stilul nu e nici macar acolo, in imaginile (uneori iconice) generate de industria modei de mare clasa. Ca sa inteleg, cer exemple, m-as fi asteptat sa imi povesteasca de vreo actrita celebra sau vreo muza de fashion designeri.

Raspunsul lui Maurice e din cu totul alta zona: Nina Cassian. Şi dupa ea, Nora Iuga. Asadar, doua poete au stil.

Poate poezia e stil, in sine, daco porti, te face sa fii foarte eleganta. Şi cine n-are stil, il trag de limba. Are o grimasa de asta de usoara jena ca trebuie sa spuna. Nu e dispretuitor, nu, e doar sincer: Elena Udrea si Gabriela Vranceanu Firea. Foloseste pentru ele cuvantul „neadecvat”. Asadar, politica strica la stil. In absoluta opozitie cu poezia.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

DAR DE FAPT CINE SE IMBRACA FRUMOS? CUCOANELE! O fac pe avocatul diavolului. Nu-i industria asta a modei cam superficiala? Nu e cam multa desertaciune in ea? Pana la urma despre ce vorbim? Inclusiv despre asta, numai ca hainele traiesc intr-un sistem cultural si de civilizatie mai larg.

Una e ca familia Kardashian a ajuns sa impuna trenduri sau ca titani ai modei, cum ar fi Yamamoto, s-au retras din lumea in care o pustoaica cu un cont tare de Instagram e mai influenta pe piata decat o legenda a creatiei. Dar exista si niste designeri si un tip de public care se sustrag nebuniei actuale. Mut discutia spre creatorii romani.

Imi spune ca vede lucruri interesante venite dinspre Facultatea de Arta de la Cluj. Vorbeste cu entuziasm despre Carmen Secareanu, prietena lui buna. Bine, dar cine se imbraca cu aceste haine, geometrice, speciale, care ies din tiparele promovate de lanturile de „fast-fashion”? Raspuns simplu: cucoanele. E un cuvant care se potriveste bine cu Maurice si desemneaza o femeie la varsta maturitatii care defileaza foarte elegant prin viata. Intre timp, in studio, atmosfera s-a destins si deschis odata cu o sticla de vin rosu, frantuzesc, pe care-l impartim frateste. Matei Buta pregateste lumini si Maurice sta rabdator sub ele. Tragem o serie de fotografii cu camasi colorate.

O pereche de pantofi Prada stau aruncati pe podeaua de lemn. Ramanem in lumea cucoanelor, Maurice evadeaza din fata aparatului foto si se napusteste la laptop sa ne-o arate pe Ioana Celibidache, sotia marelui dirijor roman, Sergiu Celibidache. E o filmare dintr-o emisiune de-a lui Iosif Sava, o discutie palpitanta despre muzica si viata, aproape nu-mi vine sa cred ca televiziunea a aratat si asa in Romania.

Ioana Celibidache misca mainile cu multa eleganta, impreunarea degetelor e un balet sofisticat. De fiecare data cand face un gest se aude un zornait muzical de la multimea de bratari care ii umplu bratele. Da, femeia asta e o cucoana, o mare cucoana, cu distinctie si nerv si delicatete, cu forta interioara si cu puterea de a seduce in exterior. Maurice se uita hipnotizat, cu placere, la imagini.

Cititi continuarea pe sapteseri.ro.

FOTO: Matei L. Buţă.

 

Taguri: