BREAKING NEWS. Călin Popescu Tăriceanu a scăpat definitiv de dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 20 mar 2023, 01:35

Călin Popescu Tăriceanu a scăpat definitiv de dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu

Sursa: Facebook: Calin Popescu Tariceanu

Astăzi, 20 iunie, Călin Popescu Tăriceanu a aflat că a fost achitat definitiv în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu. Acesta a fost cercetat cu privire la nerespectarea unei decizii a instanței, dar și cu privire la o presupusă menținere în funcție a senatorului Cristian Marciu, menținere ce fusese clasificată ca fiind împotriva legii.

Astăzi, 20 iunie, Călin Popescu Tăriceanu, fostul premier al României, a primit vestea pe care o aștepta. Acesta a fost achitat definitiv în dosarul de abuz în serviciu în ceea ce privește menținerea în funcție, împotriva legii, a senatorului Cristian Marciu, dar și în ceea ce privește nerespectarea unei decizii a instanței.

Conform romaniatv.net, cinci judecători de la instanța supremă sunt cei care au decis respingerea apelului în care a fost achitat complet, inițial, de către trei judecători care făceau partea din aceeași instanță.

Pe data de 15 decembrie 2020, Parchetul General a dispus trimiterea în judecată a fostului premier. Acesta a fost acuzat că, în perioada în care încă era în funcție, nu a făcut demersurile pentru ca senatorul Cristian Marciu să fie eliberat din funcția pe care o avea, după ce fusese declarată incompatibilitatea acestuia de a ocupa respectica funcție publică.

Citeste si: Decizia momentului făcută de Klaus Iohannis! Călin Popescu-Tăriceanu va fi urmărit penal

Mai mult decât atât, Cristian Marciu a fost și el trimis în judecată, fiind acuzat de uzurpare de calități oficiale.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care a fost decizia Parchetului General în ceea ce îl privește pe Călin Popescu Tăriceanu?

„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi apelantul parte civilă Matei Cristian împotriva sentinţei penale nr. 633 din 7 decembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Secţia Penală în dosarul 3297/1/2020.

Obligă apelantul parte civilă Matei Cristian să-i plătească inculpatului Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton suma de 5.950 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în cauză, reprezentând onorariul parţial al apărătorului ales.

Citeste si: Ce spune liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu despre rezultatul la alegerile prezidentiale 2019: "Sunt foarte bucuros"

Cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public- Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rămân în sarcina acestuia.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 217 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă", a fost decizia luată de instanța supremă în urmă cu puțin timp, conform Hotnews.ro.

„Dosarul este legat de situaţia de incompatibilitate a unui membru al Senatului şi, sigur, procurorii cred că fac o confuzie. Ei consideră că preşedintele Senatului este şeful Senatului.

Preşedintele Senatului nu are decât un singur vot şi trebuie să respecte anumite etape procedurale care presupun, în mod obligatoriu, desemnarea de către Biroul permanent a Comisiei juridice pentru analiza dosarului. Comisia juridică trebuie să facă un raport, pe care, ulterior, trebuie să-l supună votului plenului Senatului”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la finalul lunii ianuarie 2020, conform romania.europalibera.org.