Breaking News | Liderul politic Hamas, Yahya Sinwar, ar fi fost ucis de armata israeliană

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 17 oct 2024, 22:11

Liderul politic al Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis.

Sursa: Profimedia

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, ar fi fost ucis într-o operațiune desfășurată de forțele israeliene, conform unui anunț oficial făcut de ministrul israelian de Externe.

Armata israeliană a confirmat că Sinwar, considerat unul dintre principalii arhitecți ai atacurilor asupra Israelului din 7 octombrie 2023, ar fi fost eliminat în timpul unei acțiuni recente desfășurate în Fâșia Gaza, notează EFE.

Citește și: Iranul a atacat Israelul cu rachete hipersonice Fatah! Este o premieră în acest război! Benjamin Netanyahu, hotărât să răspundă Iranului: „Îl atacăm pe cel care ne atacă”

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, ar fi fost ucis într-o operațiune desfășurată de forțele israeliene

În urmă cu câteva ore, armata israeliană comunicase că investiga dacă Yahya Sinwar se afla printre cei trei teroriști eliminați în Gaza, iar confirmarea a venit ulterior din partea oficialilor israelieni, potrivit informațiilor preluate de Antena3CNN.

În urma eliminării liderului Hamas, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a făcut apel la membrii Hamas să elibereze ostaticii și să se predea.

Gallant a subliniat că Sinwar, responsabil pentru masacrul din 7 octombrie, care a provocat moartea a peste 1.200 de oameni și răpirea altor 251, a fost înlăturat, considerând acest eveniment o "dreptate" făcută de statul Israel.

Citește și: Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis în urma atacurilor asupra Beirutului! „Acesta nu este sfârșitul”

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?

"Statul Israel și-a făcut dreptate prin eliminarea lui Yahya Sinwar, un ucigaș și un terorist josnic. El a fost mintea criminală care a planificat și a executat (masacrul) din 7 octombrie, în timpul căruia au fost uciși mulți israelieni nevinovați(...) Eliminarea lui Sinwar se alătură unei lungi serii, de la (liderul Hezbollah, Hassan) Nasrallah, la șeful militar al Hamas, Mohammed Deif și mulți alți teroriști. Ne vom urmări și ne vom elimina (toți) dușmanii(...)

Este, de asemenea, un mesaj clar pentru locuitorii din Gaza. Omul care a adus dezastru și moarte în Fâșia Gaza, omul care v-a făcut să suferiți ca urmare a acțiunilor sale criminale și-a găsit sfârșitul. Este timpul să eliberați ostaticii, (iar pentru cei implicați în lupte) să ridicați mâinile și să vă predați", a transmis ministrul israelian al Apărării, potrivit sursei menționate anterior.

Yahya Sinwar a fost ales liderul Hamas în 2017

Yahya Sinwar, născut într-o tabără de refugiați din Khan Younis, Gaza, a devenit liderul Hamas în 2017, fiind cunoscut pentru poziția sa militantă și extrem de dură împotriva Israelului, notează digi24.ro.

Citește și: Informații noi în cazul exploziei de pagere din Liban. Cum a fost posibil ca pagerele să nu explodeze simultan!

După asasinarea șefului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, Sinwar a preluat conducerea grupării în 2023. Este considerat de Israel principalul responsabil pentru atacurile din 7 octombrie, care au provocat moartea a aproximativ 1.200 de persoane și răpirea a 250 de ostatici, transformându-l într-unul dintre cei mai căutați oameni de către autoritățile israeliene și europene.

Potrivit sursei menționate anterior, Sinwar, împreună cu Mohamed Deif, șeful aripii armate al Hamas, a coordonat atacurile din octombrie, iar moartea sa a venit după o lungă serie de eliminări ale liderilor Hamas de către Israel. Printre aceștia se numără și fondatorul grupării, Ahmed Yassin, ucis în 2004, și succesorul său, Abdelaziz Rantisi, eliminat la scurt timp după. Israelul a folosit tactici similare și în eliminarea altor lideri militari ai Hamas, precum Salah Shehade și Ahmed Jabari.