Decizia vine în contextul solicitării de renumărare a tuturor voturilor, cerere înaintată de candidatul Cristian Terheș. Potrivit informațiilor oferite de CCR, acest demers a fost transmis Biroului Electoral Central (BEC).
CCR cere renumărarea voturilor din turul I al alegerilor prezidențiale
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a intrat în turul al doilea după ce l-a devansat pe Marcel Ciolacu (PSD) cu 2.740
Solicitarea de renumărare a voturilor se bazează pe nereguli semnalate în câteva secții de votare, unde au fost raportate corecturi în procesul de numărare. Potrivit G4Media, voturile pentru Ludovic Orban ar fi fost modificate, unele fiind reduse de la 35 sau 58 la doar 1.
O sursă oficială a declarat pentru G4Media că procesul de renumărare, care implică milioane de voturi, ar fi aproape imposibil de finalizat până vineri: „E aproape imposibil ca BEC să facă până mâine renumărarea, dat fiind că e vorba despre 9,4 milioane de voturi. Asta înseamnă că e posibilă o nouă amânare”.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
În ce condiții ar putea fi reluat turul I al alegerilor prezidențiale
CCR a analizat joi și două cereri de anulare a primului tur al alegerilor, depuse de Sebastian Constantin Popescu și Cristian Terheș. Dintre acestea, doar cea a lui Terheș a fost considerată admisibilă. Cererea lui Popescu a fost respinsă din motive formale.
Legea privind alegerea președintelui prevede că anularea alegerilor de către CCR poate avea loc doar „în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea
Judecătorii CCR ar putea solicita documente și informații suplimentare de la alte instituții pentru a analiza în detaliu situația, ceea ce ar putea prelungi procesul. În acest context, rămâne de văzut dacă alegerile vor fi validate sau dacă solicitările privind renumărarea și anularea vor schimba ordinea candidaților care merg în turul al doilea.
Situația tensionată aduce în prim-plan necesitatea unei transparențe sporite în procesul electoral, pentru a evita orice suspiciuni legate de corectitudinea votului.