Broker cu tranzacționarea acțiunilor fără comisioan? Care e capcana?

Author: Bogdan Frațilă

Întotdeauna există un cost pentru "gratis". Dacă urmăriți piața, știți că tendințele ascendente și descendente vin și pleacă.

Sursa: PixaBay

Întotdeauna există un cost pentru "gratis". Dacă urmăriți piața, știți că tendințele ascendente și descendente vin și pleacă.

Întotdeauna există un cost pentru "gratis". Dacă urmăriți piața, știți că tendințele ascendente și descendente vin și pleacă. Dar există o tendință care s-a scufundat încă din anii 1970: comisioanele. Timp de multe decenii, brokerii au fost implicați într-un război perpetuu al prețurilor, începând cu brokerii cu discount care au bulversat modelul de brokeraj cu servicii complete. De când tranzacțiile bursiere s-au mutat online la sfârșitul anilor 1990, a fost o cursă către fund pentru comisioane.

Până în 2019, tranzacționarea fără comisioane a devenit norma printre casele de brokeraj de top.

Dar cum funcționează tranzacțiile cu comision zero? Fără comisioane, cum câștigă bani firmele de brokeraj? Și pentru investitori, ce ar putea "costa" acest avantaj de cost?

Ce sunt tranzacțiile fără comisioane și cum funcționează acestea?

Tranzacțiile fără comisioane sunt un tip de tranzacție care vă permite să cumpărați și să vindeți acțiuni, opțiuni și fonduri tranzacționate la bursă (ETF) fără a fi nevoit să plătiți comisioane brokerului dumneavoastră.

În funcție de agenția dumneavoastră de brokeraj, comisioanele ar putea reprezenta doar o parte din totalul taxelor de tranzacționare. De exemplu, s-ar putea să plătiți comisioane de bursă, comisioane de alimentare cu date, comisioane de platformă și alte comisioane tehnologice și de tranzacție percepute de diverși furnizori, alții decât brokerul dumneavoastră.

Cu toate acestea, eliminarea comisioanelor din tranzacțiile dvs. cu acțiuni înseamnă bani economisiți.

 

Cum fac brokerii bani dacă nu prin comisioane?

Există câteva modalități prin care brokerii cu zero comisioane pot genera venituri fără a percepe comisioane:

Plata pentru fluxul de ordine (PFOF- Payment For Order Flow). Brokerii fără comisioane primesc de obicei o plată (sub formă de reduceri) de la formatorii de piață, care plătesc pentru privilegiul de a cumpăra ceea ce vindeți și de a vinde ceea ce cumpărați.

Creatorii de piață profită de pe urma diferenței dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare (când cumpărați de la un creator de piață, este la prețul "ask", iar când vindeți, este la prețul "bid"). În schimb, formatorii de piață compensează brokerii pentru că le direcționează ordinele. Cu alte cuvinte, în loc să plătiți un comision, plătiți un mic "avantaj" (un penny pe acțiune sau mai puțin în cazul acțiunilor tranzacționate în mod activ).

Dobânda. Agențiile de brokeraj pot face bani și din dobânda la banii pe care îi aveți neinvestiți. Ei vă pot plăti o dobândă nominală pentru banii deținuți în "contul dvs. de lichidare", dar aceasta va fi de obicei mai mică decât dobânda pe care o pot câștiga investind în titluri de trezorerie pe termen scurt sau împrumutând comercianților care tranzacționează în marjă (adică bani împrumutați).

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Servicii premium. Multe case de brokeraj oferă diverse servicii premium contra cost. Astfel de servicii includ studii de piață premium (de exemplu, acces la rapoarte ale analiștilor), servicii de gestionare a averii și de pensionare, robo-advisori și alte tehnologii și servicii de tranzacționare proprietare.

Până acum, se pare că "gratuit" este o afacere destul de bună. Este, dar există câteva riscuri.

Riscurile tranzacționării cu comision zero

Vă amintiți filmul Gremlins din anii 1980? Sunt animale de companie drăguțe până când faci greșeala de a le hrăni după miezul nopții. Atunci se transformă în monștri. Este la fel cu tranzacțiile fără comisioane. Sunt grozave, dar fiți atenți, tratați-le cu respect și respectați regulile.

Nu faceți tranzacții excesive. Investițiile pe termen lung și tranzacțiile pe termen scurt sunt două discipline separate. Cu alte cuvinte, tranzacționarea pe termen scurt nu este o investiție accelerată. Mulți investitori, tentați de o structură cu comisioane zero, încep să tranzacționeze mai des. Aceștia urmăresc acțiunile în vogă, încearcă să sincronizeze piața și cad victime așa-numitei "teorii a prostului mai mare". Dacă aveți puține cunoștințe sau experiență în tranzacționarea pe termen scurt, de multe ori nu funcționează. În calitate de investitor, ar fi bine să vă feriți, cu excepția cazului în care sunteți dedicat să învățați cum să faceți swing trading sau day trading.

Cum este calitatea execuției dumneavoastră? Din cauza lipsei de transparență publică a PFOF, există o largă suspiciune că brokerii fără comisioane care participă la PFOF pot oferi o execuție mai slabă (aka "slippage") în comparație cu brokerii care percep comisioane. Care este diferența? Ar putea fi de un penny sau doi pe acțiune; ar putea fi mai mult sau mai puțin. Dacă investiți pe termen lung- cumpărând și vânzând doar în funcție de necesități- costurile de tranzacționare vor fi neglijabile. Dar dacă tranzacționați în fiecare zi, aceste costuri vor începe să se adune și vor începe să vă afecteze profilul de profit/pierdere.

Comercianții profesioniști acceptă derapajele ca fiind un cost al activității. Novicii care se cred profesioniști sfârșesc adesea prin a se învârti în jurul roților.

Alte comisioane pot fi la pândă. Nu uitați: Comisioanele pot cuprinde doar o parte din taxele pe care le plătiți. Așadar, dacă plătiți orice altă formă de costuri de tranzacționare, fie că este vorba de comisioane de bursă sau de reglementare (mai frecvente pe piețele futures și de opțiuni decât pe cele de acțiuni sau ETF-uri) sau orice alte comisioane, acestea vă vor mușca din profituri sau vă vor crește pierderile dacă tranzacționați prea frecvent. De asemenea, majoritatea platformelor de brokeraj oferă tranzacționare fără comisioane doar pentru tranzacțiile online. Aveți nevoie de un om care să vă ajute să executați o tranzacție? Acest lucru ar putea să vă coste.

Citește și: Ce mesaje compromițătoare a primit Ramona de la Clejani despre iubitul ei: ”Am primit de la o tipă poze, mesaje” Cum a reacționat fiica lui Ioniță de la Clejani

Citește și: Călin Donca, despre cele trei luni petrecute în spatele gratiilor: ”Aveam și o baie turcească cu duș deasupra” Cum arată apartamentul în care afaceristul își va petrece arestul la domiciliu

Citește și: Idei de cadouri de Crăciun 2023 pentru iubită sau soție

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.