Bronzul perfect poate să ne lase pielea cu sechele. Cum să ne protejăm de soare

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 25 apr 2023, 00:45

Riscurile care vin împreună cu un bronz de invidiat

Sursa: unsplush

Încă de la sfârșitul primăverii și până la începutul toamnei, oamenii vor să se bronzeze.

Nu contează dacă la mare sau la munte sau în curtea casei, bronzul este esențial acestei perioade, iar mulți oameni vor să aibă parte de cel mai închis și uniform bronz, dar nu conștientizează cât de dăunător ajunge să fie bronzul pentru pielea noastră.

Citeste si: Echipează-ți geanta de călătorie cu produsele potrivite pentru îngrijirea pielii

La ce probleme poate duce bronzul

Bronzul, fie el natural, de la radiațiile UV ale soarelui sau artificial, prin creme autobronzante sau solar, atrage din ce în ce mai multe femei, în special tinere. Dependența de bronz sau tanorexia este ușor de explicat, radiațiile UV stimulează eliberarea  de endorfine, sau hormonul fericirii.

Expunerea pielii la radiațiile UV ale soarelui, pe o perioadă îndelungată, poate determina arsuri solare, tulburări de pigmentare, cancer de piele și îmbătrânirea pielii.

Citeste si: Tocmai acum s-a aflat! 78 de loțiuni și soluții de protecție solară conțin o substanță cancerigenă

Chiar dacă arsurile solare par cele mai inofensive, cauzate în mod repetat pot provoca apariția melanomului. Melanomul este o formă de cancer de piele cu punct de plecare in melanocite, celule care produc pigmentul pielii,  localizate adanc in epiderm sau in alunitele de la suprafața pielii.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cancerul de piele este cauzat în procent de 90% de radiațiile UVA și cele UVB.

Cum putem să prevenim aceste reacții și tot să avem un bronz de invidiat

Protecția solară împreună cu alte produse sau obiceiuri sănătoase ajută la evitarea problemelor cu pielea, printre care și evitarea expunerii la soate în intervalul 11-16, atunci când radiațiile UV ale soarelui sunt cel mai intense.

Un alt aspect pe care trebuie să nu îl neglijăm în perioada călduroasă este să ne hidratăm, cu cel puțin 2 litri de apă pe zi, iar mână în mână cu o hidratare bună vine și o alimentație cât mai bogată în antioxidanți, vitaminele A, C, E, dar și acizi grași Omega 3, care se găsesc

în fructe și legume.

Citeste si: Principala cauză a cancerului de piele! Nu faceţi această greşeală! Vă poate ucide!

Cel mai important produs în perioada verii, dar și pe parcursul anului, îl reprezintă crema cu SPF, protecția solară. Pentru un ten bronzat, fără a cauza probleme pielii este necesar să folosim creme cu protecție solară, iar aceasa se alege în funcție de culoarea pielii.

Dacă persoanele au tenul deschis este recomandat să folosească un minim de SPF 30, zilnic, spre deosebire de persoanele cu tenul de o culoare mai închisă care pot să folosească un minim de SPF 15.

Surse: drmanuelaravescu.com, 360medical.ro