Ministerul Apărării Naționale a confirmat că resturile provin de la drone utilizate de forțele ruse și că ambele dispozitive conțineau încărcături explozive, distruse la impactul cu solul. Zonele în care au fost descoperite nu sunt locuite, reducând riscurile pentru populația civilă.
Unde au fost găsite fragmentele de drone
Prima locație în care au fost găsite bucăți de dronă a fost identificată în apropierea graniței cu Ucraina, la circa 5 kilometri vest de localitatea Reni, iar fragmentele se aflau la mai puțin de 1.000
„O echipă de specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Afacerilor Interne au efectuat joi, 13 februarie, investigaţii în două zone de pe teritoriul naţional, în proximitatea frontierei româno-ucrainene, unde au fost descoperite fragmente rezultate în urma impactului unor drone de tip Geran 1/2, folosite de Federaţia Rusă în atacurile executate asupra infrastructurii portuare ucrainene
Acest incident a survenit pe fondul unui nou atac al Federației Ruse asupra unor obiective civile și infrastructurale din Ucraina, desfășurat în apropierea României. Atacul contravine normelor de drept internațional, iar autoritățile române au luat măsuri de monitorizare a spațiului aerian pentru a evalua situația și a preveni orice potențiale riscuri.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Veste importantă pentru femeile din țară. Ajutor de deces în 2025. Câți bani se plătesc în acest an
Ce măsuri au luat autoritățile după ce au fost descoperite fragmente de drone pe teritorul românesc
Pentru supravegherea și protecția aeriană, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost ridicate de la sol din Baza 86 Aeriană Borcea, urmate de alte două aeronave Eurofighter aparținând Forțelor Aeriene Spaniole, care au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Aceste aeronave s-au asigurat că spațiul aerian românesc nu este amenințat și au revenit la bază la scurt timp după ce s-a confirmat încetarea alertei aeriene, la ora 01:10.„Sistemele radar ale MApN au identificat, în jurul orei 00.30, o ţintă aeriană care a intersectat pentru scurt timp spaţiul aerian naţional, în apropiere de localitatea Reni, pe o adâncime de aproximativ 1 km în interior, îndreptându-se ulterior către spaţiul aerian ucrainean.
Conform procedurilor standard, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că echipe specializate vor continua verificările în zonele semnalate, precum și în alte puncte din apropierea obiectivelor ucrainene vizate de atacurile rusești. Aceste acțiuni vizează evaluarea impactului și prevenirea unor incidente similare pe teritoriul României.
„Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii. MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea”, a mai transmis Ministerul Apărării.