Bucureștiul se topește sub un val istoric de căldură, cu temperaturi resimțite de până la 50 de grade, potrivit meteorologilor. Vremea extremă a dus la o creștere semnificativă a solicitărilor la serviciile de ambulanță, care abia mai fac față numărului mare de apeluri. În ultimele două zile, în Capitală au fost peste 3.000 de apeluri la 112, dintre care 2.000 au fost urgențe.
Temperaturi extreme în Capitală
În București, termometrele au indicat 38 de grade la umbră la ora 15, dar temperatura resimțită a fost de 44 de grade. Asfaltul încins și clădirile care acumulează căldura fac viața de zi cu zi insuportabilă pentru locuitori. În apartamentele fără aer condiționat, temperaturile depășesc 30 de grade, transformând casele în adevărate cuptoare.
Serviciile de ambulanță sunt suprasolicitate, răspunzând la un număr în creștere de apeluri de urgență.
Pe măsură ce valul de căldură continuă, meteorologii avertizează că temperaturile vor fi și mai extreme în zilele următoare. Se așteaptă ca temperaturile resimțite în București să ajungă aproape de 50 de grade. Aceasta este cea mai lungă perioadă de caniculă din istoria recentă, cu temperaturi care nu au coborât sub 35 de grade în ultimele zile.
Blocajul atmosferic este principalul vinovat pentru această situație. Aerul tropical din nordul Africii staționează deasupra sudului și sud-estului Europei, în timp ce în vestul continentului se înregistrează furtuni și temperaturi mai blânde. Specialiștii atrag atenția că fenomenul este tot mai sever de la an la an, iar luna iulie a acestui an va fi cea mai călduroasă din istorie.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Record termic resimțit
Începând cu 6 iulie, temperaturile au crescut constant. Sâmbăta a adus 35 de grade, duminica 36, luni 37, iar marți 38. Miercuri și joi, temperaturile au sărit la 40 de grade, iar ieri s-au înregistrat 82 de recorduri termice în multe orașe din jumătatea sudică a țării, cu temperaturi de peste 38 de grade.
Meteorologii nu văd încă un sfârșit al acestui val de căldură extremă, prognozele arătând că temperaturile vor rămâne ridicate și în zilele următoare. Pe hărțile de prognoză, diferențele de temperatură față de perioada 1991-2020 sunt de până la 14 grade mai mari.
Autoritățile recomandă cetățenilor să evite expunerea prelungită la soare, să se hidrateze corespunzător și să folosească aerul condiționat, acolo unde este posibil. Situația este critică și necesită măsuri urgente pentru protejarea sănătății publice.