Buget 2023. Mai mulți bani pentru Biserică începând de anul viitor. Ce sume sunt alocate de stat

Autor: Amalia Georgescu

Biserica va primi mai mulți bani de la bugetul de stat în 2023

Sursa: unsplash

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2023 prevede ca Biserica să primescă mai mulți bani începând de anul viitor. Iată cum arată bugetul pe 2023 pentru Biserică și prin ce programe vor fi acordați banii.

Bugetul pe 2023, anunțat de Ministerul de Finanțe, arată că Biserica va primi mai mulți bani din partea statului începând cu anul 2023. Este vorba despre trei programe prin care autoritățile vor acorda sume importante de bani Bisericii.

Buget 2023 Biserică. Câți bani se vor acorda din bugetul de stat?

Mai multe ministere și instituții vor primi mai mulți bani în 2023, iar Biserica se numără printre ele.

Conform bugetului pentru anul 2023, Biserica ar urma să primească bani din intermediul a trei programe, după cum urmează:

1.Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult, acordat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte

Pentru salarizarea personalului de cult, Biserica va primi 817,3 milioane lei în anul 2023. Astfel, este vorba despre o creștere cu 5% față de anul 2022. În

proiectul Legii bugetului de stat pe 2023, anunțat de Ministerul de Finanțe, este menționat faptul că acest program este destinat cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizării clerului din țară, cât și pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Române din afara granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor, în special activități adresate tinerilor, dar și a personalului neclerical trimis să deservească așezămintele din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Romane, cât și a celui neclerical din județele Covasna și Harghita.
Conform datelor oficiale, de acest proiect vor beneficia 19.000 de persoane, potrivit hotnews.ro.

2. Lăcașuri de cult  

Pentru lăcașurile de cult, de la bugetul de stat pe 2023 vor fi acordate 370,2 milioane de lei. Suma reprezintă cu 3% mai mult față de anul 2022. Banii vor fi folosiți pentru restaurarea și conservarea lăcașurilor de cult care sunt monumente istorice și a bunurilor din patrimoniul cultural național mobil aparținând cultelor religioase recunoscute din România, pentru a completa fondurile proprii care sunt necesare întreținerii și funcționarii unităților de cult cu venituri

mici sau fără venituri, pentru amenajarea și întreținerea muzeelor cultural religioase, pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult, pentru achiziționarea de imobile necesare desfășurării activității unităților de cult și de asistență socială susținute de acestea, pentru sprijinirea activităților de asistență socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni și alte forme de asistență, pentru susținerea unor acțiuni cu caracter intern și internațional realizate de cultele religioase din România.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Ajutorul de deces 2023 va fi majorat. La ce sumă va ajunge și care sunt actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces în 2023

3. Alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic 

Al treilea program prin care Biserica va primi bani este cel destinat salarizării personalului din învățământul teologic. Este vorba despre 9,18 milioane de lei în anul 2023, sumă care a rămas neschimbată comparativ cu anul 2022.

Acest program se adresează cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizării personalului neclerical angajat în unitățile și instituțiile de învățământ teologic autorizate și acreditate potrivit legii, astfel că vor beneficia aproximativ 300 de persoane de acești bani.

Pentru așezămintele religioase din afara granițelor, de la bugetul de stat se alocă suma de 442.200 euro/lună. 

Citește și: Mamele cu mai mulți copii ar putea primi o indemnizație mai mare. Efortul bugetar anual va fi mai mare cu 28 de milioane de lei

 

 

Taguri: