Câți bani acordă statul Bisericii din bugetul pentru anul 2023. Se dau sume mai mari, începând cu anul viitor

Autor: Cristina Mocanu

Premierul României Nicolae Ciucă

Sursa: https://www.facebook.com/IonelNicolaeCiuca

Câți bani primește Biserica de la bugetul de stat potrivit noilor amendamente?

Peste  8 milioane de euro din bugetul pentru anul 2023 ar urma să ajungă la biserici, potrivit noilor amendamente.

Câți bani primește Biserica din bugetul de stat pe 2023

Potrivit noilor amendamente ale bugetului pe anul 2023, adoptat de către parlamentari, Biserica ar urma să primească mai mulți bani.

Astfel că, parlamentarii au adoptat, marți, 14 decembrie, mai multe amendamente depuse de PSD și AUR la proiectul Legii Bugetului pe 2023, prin care s-au cerut fonduri suplimentare de peste 8 milioane de euro pentru biserici, respectiv pentru reparații și construcții

de biserici, dar și pentru plata salariilor preoților și a personalului neclerical. De asemenea, au fost luate în calcul și bisericile de peste granițele țării, care aparțin de Biserica Ortodoxă Română.

Parlamentari au adus noi completări bugetului astfel:

- Primul amendament adoptat face referire la acoperirea plății contribuțiilor pentru personalul neclerical, la nivelul a 2300 lei/contribuție, în completarea drepturilor salariale neacoperite din fondurile proprii ale unităților de cult locale, pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult din țară.

Creșterea alocării bugetare fiind de 52,690 milioane lei, adică de la 498.17 milioane lei la 550,8 milioane lei.

- Al doilea amendament spune că „pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor care desfășoară activități în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor se alocă suma de 517.200 euro lunar”.

Inițial se dorea 442.200 euro/lună. Deci vor primi mai mult.

Astfel că: “este necesară suplimentarea cu 75.000 euro lunar atât pentru creșterea cuantumului sprijinului pentru cele 850 de posturi clericale care primesc contribuție de la bugetul de stat, cât și pentru aproximativ 40 de posturi clericale care nu beneficiază în prezent de niciun sprijin financiar”.

- Iar al treilea amendament, se iau 4,825 milioane lei de la bugetul de Acțiuni generale al Ministerului Finanțelor (de la Fondul de Rezervă al Guvernului) pentru susținerea cultelor, printre altele mai exact pentru:

* Sinagoga din Cetate din Municipiul Timișoara,

* Reparații, lucrări de reabilitare și restaurare la Biserica Evanghelică din Rupea, jud. Brașov

* Reparații, lucrării de reabilitare și restaurare la Domul Romano-Catolic (Catedrala Sfântul

Gheorghe) din Timișoara, jud. Timiș.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

* Reparații, lucrări de restaurare și reabilitare la Sinagoga din Cetate din Timișoara, jud. Timiș.

* Reparații, lucrări de reabilitare și restaurare la Biserica Evanghelică din Vingard, jud. Alba.

* Reabilitarea bisericii “Schimbarea la față”, Strada Domnească, Galați

* Reabilitarea bisericii "Buna Vestire", str. Buna Vestire nr. 2, Tulcea

Inițial contribuția era de 2.080 de lei, iar șeful PSD, Marcel Ciolacu, a cerut alocarea sumei de 517.200

de euro în fiecare lună (6.206.400 euro anual) pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor. Suma oferită în anii precedenți era de 442.200 euro pe lună.

Totodată, Schitul românesc Muntele Athos urmează să primească 4,89 milioane lei.

Citește și: Buget 2023. Mai mulți bani pentru Biserică începând de anul viitor. Ce sume sunt alocate de stat

Justificarea semnată de către Marcel Ciolacu și Alfred Simions a fost următoarea: "Este necesară suplimentarea cu 75.000 euro/lunar atât pentru creșterea cuantumului sprijinului pentru cele 850 de posturi clericale care primesc contribuție de la bugetul de stat cât și pentru aproximativ 40 de posturi clericale care nu beneficiază în prezent de niciun sprijin financiar. Pentru majoritatea personalului clerical care își desfășoară activitatea în afara granițelor țării sprijinul financiar este la nivelul salariului minim pe economie din România (aproximativ 480 euro/lunar). Întrucât salariul minim brut pe economie va crește de la 1 ianuarie 2023 la 3000 de lei/lunar este necesară suplimentarea cu 50.000 euro/lunar a sprijinului pentru ca personalul clerical care își desfășoară activitatea în afara granițelor țării să beneficieze în anul 2023 de sprijin financiar la nivelul salariului minim brut pe economie. Suplimentarea cu încă 25.000 euro/lunar va permite sprijinirea a 40 de posturi clericale pentru personalul clerical aparținând Mitropoliei Basarabiei (Republica Moldova) și Episcopiei Ortodoxe Române a Daciei Felix (Serbia), ambele parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. În ceea ce privește sprijinirea activității personalului de cult care își desfășoară activitatea în cadrul așezămintelor românești din afara granițelor țării o prioritate o reprezintă sprijinirea salarială a personalului clerical care nu beneficiază de nicio formă de sprijin financiar, 35 de preoți în Mitropolia Basarabiei și 5 preoți în Episcopia Ortodoxă Română a Daciei Felix”.

Un singur ales al PNL a votat împotriva bugetului de stat

Un singur ales al PNL a votat împotriva bugetului de stat și anume deputatul Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanțelor și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citește și: Marius Budăi, anunț oficial despre creșterea pensiilor: „Veniturile pensionarilor cresc diferențiat, cu până la 45%” Ce se va întâmpla cu pensiile după adoptarea bugetului pentru 2023

Premierul României, Nicolae Ciucă, a afirmat că: „Doresc să vă mulțumesc foarte mult pentru dezbaterea bugetului de stat, pentru efortul pe care l-ați făcut ca în această perioadă să avem bugetul aprobat. E pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie”. Acesta a mai precizat că: „Vom continua să ne focalizăm atenția pe tot ce poate să însemne susținerea mediului de afaceri, investiții, protejarea cetățenilor, protejarea cetățenilor vulnerabili”.

Legea bugetului de stat va merge pentru promulgare la șeful statului, Klaus Iohannis.

Sursă: www.cdep.ro