Bugetarii ar putea primi salarii mai mici. Ce procent ar putea fi tăiat de către Guvern

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 03 feb 2024, 06:35

Plafonul se aplică la fondul total al salariilor și nu la salariul de bază

Sursa: Shutterstock

Situația economică dificilă prin care trece România obligă Guvernul să se gândească la măsuri dure, pentru a acoperi gaura bugetară de 20 de miliarde de lei, iar salariile mai mici pentru bugetarii țării sunt o opțiune.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că este posibil ca bugetarii să primească salarii mai mici, deoarece trebuie acoperită gaura bugetară de 20 de miliarde de lei.

Bugetarii ar putea primi salarii mai mici

Marcel Boloș a precizat că se discută despre o reducere a sporurilor bugetarilor la un plafon de doar 20% din fondul total al salariilor, în cadrul unei reforme a salarizării, cuprinsă în PNRR.

Acesta susține că plafonul se aplică la fondul total al salariilor și nu la salariul de bază.

„Pe legea salarizării și pe ceea ce înseamnă această negociere pentru acest plafon, va trebui să avem foarte bine fundamentate circumstanțele obiective.  Dacă aplicăm la fondul total de salarii cei 20%, înseamnă că avem o limită maximă a fondurilor pe care le alocăm pentru sporuri.

Citește și: „Revizuirea numărului de bugetari”. Ce se întâmplă cu angajații statului din cauza găurii bugetare de 20 de miliarde de lei

Acest lucru îl așteaptă toți bugetarii. Din 50% sau 80% sporuri să revii la plafonul de 20%, toată lumea înțelege acest lucru și se așteaptă la această reducere a plafonului maxim”, a menționat ministrul, conform digi24.ro.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Noi ajutoare pentru persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile

Marcel Boloș a anunțat că un nou ajutor din partea statului va fi acordat persoanelor care fac parte din categoriile vulnerabile, fiind vorba de bani ce vor fi folosiți pentru achiziționarea electrocasnicelor necesare, dar și pentru renovarea locuinței.

Conform unor estimări oficiale, numărul persoanelor eligibile ar putea ajunge la aproximativ 220.000.

Banii ar urma să fie distribuiți începând cu data de 1 septembrie 2023, iar valoarea voucherelor va ajunge la 200 de milioane de euro.

Banii vor fi, de fapt, reprezentați de două vouchere a câte 4.000 de lei: un voucher va putea fi folosit pentru achiziționarea echipamentelor electrocasnice, iar al doilea voucher va putea fi folosit pentru repararea locuinței.

Citește și: Iată ce veste au primit pensionarii cu până la 2.000 de lei pe lună. Ce se întâmplă cu voucherele de energie

Totodată, la Antena 3, Marcel Boloș a vorbit despre măsurile de austeritate care sunt pregătite de Guvern, pentru a acoperi gaura bugetară în valoare de 20 de miliarde de lei. Acest a menționat că măsurile au fost propuse de către Banca Mondială, iar Guvernul va decide în ce fel vor fi acestea respectate, dar și care vor fi aplicate.

„Tipurile de măsuri pentru recalibrarea în sistemul fiscal se regăsesc în documentația și analiza pe care a făcut-o Banca Mondială pentru sistemul nostru fiscal, unde această măsură de impozitare progresivă se regăsește”, a menționat

oficialul.