Cresc salariile cu 50% pentru o categorie de bugetari. Cine beneficiază de noile majorări

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 aug 2023, 00:10

O categorie de bugetari va beneficia de creșteri ale salariilor de bază de până la 50%

Sursa: https://www.pexels.com/

Angajații unor instituții publice vor primi creșteri salariale de 50%.

Potrivit avocatnet.ro, personalul din instituțiile și autoritățile publice care se ocupă de proiectele finanțate din fonduri europene nerambursabile va beneficia de creșteri ale salariilor de bază de până la 50%.

Bugetarii care vor primi creșteri salariale de circa 50%

Angajații din instituțiile și autoritățile publice care se ocupă de proiectele finanțate din fonduri europene nerambursabile, dar și personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență vor beneficia, în curând, de c reșteri ale salariilor de bază de până la 50%.

Citește și: Guvernul majorează cu 50% salariile pentru o categorie de români. Cine va beneficia de bani mai mulți

Creșterea salariilor se va aplica în funcție de timpul oferit acestor proiecte cu fonduri europene nerambursabile. Așadar, bugetarii care alocă până la 20 de ore pe lună acestor activități, vor primi 10% în plus la salariu, iar majorarea crește progresiv și ajunge la 50% în cazul celor care au peste 80 de ore lunar dedicate proiectelor.

Până în prezent erau prevăzute astfel de creșteri salariale în cazul bugetarilor care se ocupă de proiecte cu fonduri europene, dar Ministerul Muncii i-a introdus în aceeași categorie și pe angajații instituțiilor publice implicați în implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Această măsură se regăsește într-un  proiect de OUG  adoptat astăzi de Guvern și care modifică  Legea 153/2017  privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Personalul cu atribuții în proiecte finanțate din fonduri europene atrase de statul român va beneficia de o majorare de până la 50% a salariilor de bază 

Conform noii legi, personalul cu atribuții în proiecte finanțate din fonduri europene atrase de statul român sau care trebuie puse în aplicare, printre care se numără și cele cuprinse în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să beneficieze de o majorare de până la 50% a salariilor de bază, soldelor/salariilor de funcție sau ale indemnizațiilor de încadrare.

Legea 153 prevede, în prezent, pentru personalul din echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, și doar pentru acesta, creșteri salariale de 35%.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Angajații din instituțiile și autoritățile publice care se ocupă de proiectele finanțate din fonduri europene nerambursabile vor beneficia de creșteri salariale
[Sursa: https://www.pexels.com/]

O creștere a salariilo r în același cuantum va fi acordată și personalului cu atribuții de gestionare a proiectelor finanțate din fonduri europene, dar și pentru personalul din cadrul Direcției pentru coordonarea agențiilor de plăți. Același lucru este prevăzut și pentru personalul din structura specială pentru implementarea PNRR din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citește și: Fiecare român ar putea fi obligat să își facă un cont bancar. Salariile și pensiile ar urma să fie transferate acolo

Creșterea salarială  nu poate depăși procentul maxim de 50% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție sau indemnizația de încadrare.

În actul normativ este menționat că, dacă "nu se asigură premisele unui regim de salarizare similar celui aferent implementării politicii de coeziune, există un risc extrem de ridicat la nivelul migrării personalului înalt calificat fie către instituțiile publice care oferă o remunerare mai avantajoasă, fie către instituții europene/internaționale sau organizații din mediul privat".

În același timp, se propune și majorarea salariilor de bază a personalului Direcției generale de control financiar preventiv, autoritate care se află în cadrul Ministerului Finanțelor care se ocupă cu coordonarea și reglementarea controlului financiar preventiv pentru toate entitățile publice, cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului.

Creșterile salariale vor fi aplicate cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite. Proiectul de lege urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.