Bugetarii care vor primi mai mulți bani în luna octombrie. Cine face parte din categoria vizată

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 04 oct 2023, 11:34

Bugetarii vor primi mai mulți bani în luna octombrie

Sursa: freepik

Peste 300.000 de români ce lucrează la stat vor primi mai mulți bani în luna octombrie, bugetul fiind suplimentat cu 427 de milioane de lei.

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat marți că bugetarii ce lucrează într-un anumit domeniu se vor bucura de mai mulți bani în luna octombrie, după ce alocarea financiară a fost suplimentată cu 427 de milioane de lei. 

Citește și: Noi măsuri fiscale sunt pregătite de către Guvern. Reformele privesc și jocurile de noroc

Bugetarii vor primi mai mulți bani în luna octombrie

Bugetarii ce lucrează în învățământ a primit marți o veste mult așteptată după greva ce a avut loc în urmă cu câteva luni. Anunțul a fost făcut de Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, iar acesta a anunțat mai mulți bani pentru cadrele didactice începând din luna octombrie a anului 2023.

Prima de carieră didactică, în valoare de 1.500

de lei și prima de carieră profesională, de 500 de lei, vor ajunge în buzunarele cadrelor didactice la sfârșitul lunii octombrie, mai exact în perioada 20-27 octombrie. Personalul didactic și didactic auxiliar va primi o primă în valoare de 1.500 de lei, în timp ce personalul nedidactic va primi o primă de 500 de lei.

„Octombrie vine cu vești bune atât pentru angajații din educație cât și pentru beneficiarii programului Sprijin pentru România.

Astfel, în luna octombrie, peste 300.000 de angajați din sectorul educație vor beneficia de alocare financiară suplimentară de 427 milioane lei pentru:

– prima de carieră didactică pentru personalul didactic si didactic auxiliar, în valoare nominală de 1.500 de lei/persoană;

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

– prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic, în valoare nominală de 500 de lei/persoană.

Acest tip de sprijin se va acorda în conformitate cu prevederile OUG 58/2023, estimarea noastră fiind că banii vor ajunge la personalul din educație în perioada 20-27 octombrie”, a anunțat Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Apar noi schimbări legate de legea pensiilor. Marcel Boloș “nu este responsabilitatea Ministerului de Finanțe să stabilească aceste procente de creștere a pensiilor”

Când vor primi angajații din învățământ o majorare salarială?

Ligia Deca a luat parte la un interviu în care s-au discutat mai multe aspecte ale angajaților din sistemul de învățământ din România, iar aceasta a fost întrebată dacă este sigură că angajații vor primi o creștere salarială la începutul anului 2024 și răspunsul nu a fost unul plăcut. În luna mai a anului 2023 a avut loc o grevă generală a profesorilor.

„Deci avem în primul rând o creștere salarială care a intrat deja în vigoare, cea de la 1 iunie deja a intrat în vigoare. Vorbim de creșteri salariale numai în acest an, de peste 25% pentru cadrele didactice, peste 30% pentru didactice auxiliare. De asemenea, există legiferat în ordonanță de urgență, una, angajament al coaliției, care spune că de la 1 ianuarie se va primi o majorare de 50% din creșterea pe care salariile ar avea-o până la noua grilă de salarizare, grila care ar trebui să plece de la salariul debutantului egal cu salariul mediu pe economie. Având în vedere că este un act normativ în vigoare și că a fost o un angajament al coaliției, este evident că am încredere că se va întâmpla, ca în orice stat de drept. Însă ceea ce vă pot promite este că noi, la Ministerul Educației, ne vom lupta ca acest lucru să se întâmple prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a declarat aceasta în cadrul emisiunii, potrivit edupedu.ro

Citește și: Lista noilor taxe și impozite, prezentată de Guvern în formă finală: Bunurile și serviciile care vor suferi scumpiri considerabile