Ce alegi în acest sezon estival: litoralul cu plaje acoperite de nisip fin sau munții cu păduri dese, un resort all inclusive sau cabane retrase și discrete, mâncăruri locale sau răsfăț internațional? Dacă ești deja cu gândul la zilele de concediu, atunci cu siguranță ți-ai ales unele dintre cele mai îndrăgite destinații pe care le poți vizita, obiectivele turistice și activitățile noi le care să le încerci.
Din păcate, orice sejur perfect trebuie să se încadreze într-un anumit buget alocat pentru vacanță și stabilit înainte de plecarea propriu-zisă. Așadar, pentru a nu fi luat prin surprindere, iată cum calculezi și gestionezi inteligent bugetul de vacanță!
Stabilește bugetul
Pentru a ști în ce sumă te încadrezi pentru sejurul tău este indicat să ai un anumit buget deja economisit de care să te bucuri în vacanță. Pentru început notează pe o hârtie sau pe calculator suma totală, apoi scade costurile de transport și cazare. Suma finală este cea pe care o vei avea cu tine în sejur. Există mai multe posibilități prin care-ți poți manageria corect banii:
- Alocă o sumă fixă pentru fiecare zi a șederii;
- Gândește-te la activitățile și obiectivele turistice pe care vrei să le vizitezi. De exemplu, dacă astăzi o să stai la plajă și mâine vei descoperi stațiunea, atunci alocă din start un buget mai mare pentru următoarea zi;
- Caută pe internet prețurile de intrare la obiectivele turistice, dar și costul biletelor pentru mijloacele de transport sau alte servicii;
- Găsește cele mai bune oferte! De pildă, ți-ai propus un sejur pe litoral? Atunci alege o vacanță All Inclusive pe litoralul românesc, unde vei avea deja asigurate cele trei mese principale, gustări, spectacole seară de seară, piscine și chiar plajă privată!
- Nu în ultimul rând, ține minte că din suma de vacanță este important să păstrezi un „buget de urgență”. Pe cât posibil, încearcă să nu cheltui din acesta decât dacă ai depășit suma deja alocată pentru celelalte activități.
Caută cazarea perfectă
Multe persoane caută o cazare de lux, însă la prețuri atractive oricărui buzunar. Ei bine, dacă vrei să te bucuri de o astfel de ofertă este important să cauți unitatea de cazare din timp și să o rezervi în regim early-booking. Nu doar că te vei bucura de prețuri mai mici, dar vei alege hotelul favorit în perioada perfectă!
Ține evidența cheltuielilor
Dacă ai un buget restrâns și vrei să știi întotdeauna care este situația actuală, atunci ține evidența banilor: păstrează bonurile sau notează-ți în telefon cheltuielile realizate. Mai mult, ca să te asiguri că nu depășești mai mult decât ai nevoie, ia doar suma alocată pentru ziua respectivă la tine și lasă ceilalți bani la cazare, în cazul în care te simți confortabil și în siguranță să faci acest lucru.
Micșorează cheltuielile
Este normal ca atunci când mergi în vacanță să îți cumperi diferite suveniruri, piese vestimentare, accesorii și alte obiecte care generează amintiri fericite, însă acestea pot fi reduse la un minim dacă vrei să păstrezi bugetul alocat pentru activitățile pe care ți le dorești cu adevărat.
De exemplu, dacă mergi într-o stațiune pe care ai vizitat-o anterior și ți-ai achiziționat atât ție, dar și prietenilor și familiei, magneți cu numele sau imaginea destinației, atunci poți folosi suma respectivă de bani pentru alte suveniruri, amintiri, intrări la obiective turistice sau alte atracții sau excursii.
Rezervarea la hotel, destinația aleasă, obiectivele turistice pe care vrei să le vizitezi și activitățile din sejur sunt toate influențate de bugetul pe care-l aloci și modul în care este acesta gestionat. Bucură-te de o vacanță pe cinste și îndeplinește-ți toate dorințele datorită unui buget smart și perfect pentru o vacanță de neuitat!