Buletin cu CIP: Ministrul de Interne a anunțat că bucureștenii vor primi cărțile de identitate electronice până la sfârșitul verii anului 2023.
Citește și: Acte necesare pentru eliberarea buletinului: Ce documente trebuie depuse la Poliție?
De când devin obligatorii și cum pot fi obținute buletinele electronice
Guvernul își dorește ca până la finalul anului 2023, toți românii, mai exact 8,5 milioane de persoane, să aibă buletin electronic.
Persoanele ce își doresc să obțină un astfel de buletin electronic trebuie să solicite acest lucru la Direcția de Evidență a Populației de care aparține, înainte ca buletinul simplu pe care îl au să expire.
Noile buletine cu cip vor deveni obligatorii începând cu anul 2030, atunci când nimeni nu va mai putea ieși din țară dacă nu dețin un astfel de buletin electronic sau un pașaport. Acest proiect a fost adus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne, urmând ca acesta să fie aprobat de Guvern.
Suma care este cerută pentru eliberarea unui buletin cu cip este de 67 de lei, în proiectul pilot din județul Cluj, însă în proiectul Ministerului Afacerilor Interne este precizat că contravaloarea acestuia va fi suportat de stat, adică vor
fi gratuite.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Noile buletine electronice nu vor avea trecute locul nașterii, aceste informații fiind stocate pe cipul cărții de identitate. Nici adresa de reședință sau de domiciliu nu se va regăsi pe noile buletine cu cip, ceea ce face mai ușor procesul de schimbare al adresei, ce se va realiza exclusiv în mediul digital, fără a merge la ghișeu.
”Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare”,
Acest nou buletin electronic va ține locul cardului de sănătate și ne va ajuta să accesăm de la distanță sistemele online ale instituțiilor statului. Aceste buletine cu cip vor păstra în memoria electronică fotografia titularului, amprente digitale, un certificat digital, pe lângă datele ce se regăsesc pe noua carte de identitate.
Noul buletin electronic va avea o valabilitate de 10 ani pentru persoanele ce au vârsta de peste 18 ani, de 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani și nelimitată pentru persoanele ce au peste vârsta de 70 de
ani. Aceste cărți de identitate electronice vor putea fi eliberate și pentru cei sub vârsta de 14 ani, cu acordul ambilor părinți.Surse: fanatik.ro, stirileprotv.ro, alephnews.ro