În curând, ne vom lua adio de la buletinele pe care le avem acum în portofel. România vrea să se modernizeze și din acest punct de vedere, motiv pentru care, din anul 2024, vom avea buletine cu semnătură digitală și cu CIP.
În acest moment, doar locuitorii din Cluj dispun de buletinele electronice, deoarece acest lucru face parte dintr-un proiect pilot, relatează Romaniatv.net.
Citeste si: În cât timp se eliberează pașaportul temporar în 2022 și ce documente sunt necesare pentru a-l obține
La ce vor putea fi folosite buletinele electronice
Buletinele electronice vor putea fi folosite atât pe teritoriul țării noastre, cât și pe plan internațional. De asemenea, cărțile de identitate vor fi folosite și atunci când va fi nevoie ca posesorul să interacționeze cu autoritățile sau cu instituțiile din România.
„În accepţiunea largă, semnătura electronică are şi o lege care o reglementează: o semnătură care să poată fi identificată printr-un token de securitate şi, sigur, să ţi-o valideze dispozitivul respectiv”, a spus Adrian Cuculis, conform Playtech.ro.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Mai mult decât atât, când vine vorba de persoanele care nu vor să renunțe la buletinul pe care îl au acum, acestea trebuie să știe că nu vor putea ieși din țară fără noul buletin și, în străinătate, vor ave a nevoie de pașaport.
Cu ce alte schimbări vin noile buletine
Noile buletine vor fi considerabil mai mici decât cele de acum.
Acestea vor fi de mărimea permisului de conducere, iar datele personale se vor regăsi atât pe fața, cât și pe spatele cărții de identitate. Conform autorităților, acest tip de buletin este mult mai sigur decât cel actual.Citeste si: Schimbarea buletinului în 2022. Ce acte sunt necesare pentru un nou buletin
În acest moment, singurele persoane care pot beneficia de pașaport cu CIP și cu amprentă digitală sunt cele din Cluj și care au vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani.
Actele de care este nevoie pentru intrarea în posesia acestor buletine sunt:
- Cererea pentru eiberarea buletinului,
- Certificatul de naștere, atât în original, cât și o copie,
- Certificatul de căsătorie al persoanei căsătorite sau a celei supraviețuitoare, atât în original, cât și copie,
- Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, acolo unde cazul, atât în original, cât și o copie,
- Certificatul de deces al soțului decedat sau al soției decedate. În cazul în care există un supraviețuitor, este nevoie de original, dar și de copie,
- Certificatul de naștere al copiilor care au sub 14 ani, în funcție de caz, atât în original, cât și copie,
- Documentul care să dovedească adresa de domiciliu, atât în original, cât și copie
- Chitanța care demonstrează plata sumei pentru noul buletin.