Atitudinea negativă a Olandei și poziția similară a Suediei ar putea duce la decuplarea Bulgariei și a României în ceea ce privește apartenența lor la Schengen, s-a aflat despre Bulgaria din surse de la Sofia și de la instituțiile europene. Apropiații spun că pare din ce în ce mai probabil ca, în decembrie, liderii UE să susțină admiterea Croației și României, în timp ce Bulgaria va rămâne pe tușă, ceea ce ar fi o lovitură politică uriașă pentru Sofia.
Decuplare fata de celelalte tari?
Aderarea la Schengen ar fi un atu politic pentru guvernul interimar al președintelui Rumen Radev, care este perceput ca o problemă și de Partidul Socialist Bulgar, al cărui lider Kornelia Ninova este în conflict cu Radev.
Progresul Bulgariei
Rapoartele recentelor inspecții ale experților au arătat că Bulgaria a pus în aplicare o gestionare solidă a frontierelor, cu supraveghere și controale sistematice la frontierele externe. Se spune că țara dispune de structurile necesare pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale prin garantarea accesului la protecție internațională. Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunțat că, începând de marți, o misiune de inspecție suplimentară a fost instituită în cele trei țări, după ce parlamentul olandez și Suedia au cerut mai multe informații privind vizele și preocupările legate de protecția datelor. Potrivit informațiilor obținute de la eurodeputați, săptămâna viitoare ar putea fi adoptată o nouă declarație în parlamentul olandez, care solicită decuplarea României de Bulgaria. Într-o intervenție, eurodeputatul bulgar Petar Vitanov (S&D) a cerut o "mobilizare generală a societății, partidelor și instituțiilor bulgare" pentru a obține aderarea la Schengen.
"Partidele bulgare trebuie să își activeze contactele internaționale. Aceasta ar fi o decizie extrem de dăunătoare și discriminatorie, care nu poate decât să întărească sentimentele antieuropene din Bulgaria", a declarat Vitanov.
Luna trecută, europarlamentarul român Vlad Gheorghe (Renew) a declarat într-un interviu despre Bulgaria că nimeni din țara sa nu urmărește decuplarea Bulgariei de România.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
"Nimeni în România nu vorbește despre Bulgaria ca despre ceva rău... Nu există nicio declarație publică sau opinie publică în acest sens. Percepția României despre Bulgaria este destul de pozitivă. Suntem vecini buni. Dar acum, toată lumea din România începe să fie dezamăgită de olandezi. Sunteți considerați o victimă a politicii olandeze, așa cum suntem și noi", a comentat el. Duminică, fostul ministru bulgar de externe Solomon Passy a declarat la postul național de televiziune BNT că diplomația bulgară a făcut o mare greșeală prin faptul că a dat undă verde aderării Suediei și Finlandei la NATO înainte de a rezolva problema Schengen. Suedia a adoptat o poziție negativă după ce Sofia i-a urat bun venit pentru aderarea la NATO.
Citește și: Romania pregatita să adere la Schengen, afirmă Comisia Europeană!
Citește și: Deputații UE susțin candidatura României și Bulgariei la Schengen!
Citește și: Electronicele vor costa mai mult în 2023!