BUN VENIT IN ROMANIA:  Turistii se lovesc de gunoaie si de saracie din clipa in care trec de vama

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 26 sep 2020, 03:21

Cine se incumeta sa vina cu masina la noi are parte numai de aventuri.

Nici drumurile nu ne fac cinste, iar vacile care lenevesc in mijlocul soselelor ii fac pe straini sa se intrebe daca nu cumva au gresit destinatia. Sa trecem cu vederea peste aceasta pata de culoare zugravita la frontiera Romaniei. Cei care ingroasa la fiecare sarbatoare cozile in vama sunt tot romanii, plecati la munca in strainatate si care, o data sau de doua ori pe an, se intorc acasa.

Pe frontiera de vest

La Nadlac, individ isi duce veacul in punctul de trecere a frontierei.

A dezvoltat o adevarata afacere pe spatele turistilor. Ii vaneaza pe austrieci, carora le cere rovinietele si pe care apoi le vinde. O gaselnita pur romaneasca, asa cum la altii nu vezi. Lasam Nadlacul si mergem la capatul celalalt al Romaniei, Vama Giurgiu. Ai zice ca intri intr-un satuc uitat de lume, mai degraba, nu intr-o tara cu pretentii europene.

Vama Giurgiu

Cativa copii bat mingea pe un teren plin de gunoaie si inundat.

In apropiere, paste vaca unui localnic, extrem de nemultumit de peisaj. Fara gazon, ar spune ciobanul de peste drum, unde si-ar mai paste oile, daca autoritatile au transforma vama intr-un parc, sau macar intr-o zona care sa nu zgarie privirile celor care trec pe aici?

In dreptul celor catorva case care se ridica pe dealul din vecinatatea Vamii Giurgiu gunoaie stau morman. Macar  de ar fi soseaua asfaltata, ca turistii sa plece si sa nu se mai uite in urma.

Pana si bietul vacar, care, ce-i drept, mai scapa animalele pe sosea isi da seama ca strainii care trec pe aici raman cu un gust amar. Dar ce sa faca el? Mai grav e ca nu e singura intrare in tara in care odata ajuns iti vine sa faci cale intoarsa.

Vama Moravita

Vama Moravita, situata la granita cu Serbia a ajuns, in 25 de ani de democratie, un soi de muzeu in aer liber al gunoaielor menajere.

Aici gasesti de toate, fara sa cauti prea mult. Daca in urma cu cativa ani punctul de frontiera era in centrul opiniei publice pentru vamesii corupti ridicati de mascati, acum hotarul cu tara vecina primeste inca o bila neagra.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Turistii care intra in Romania pe la vama Moravita au parte de o priveliste dezolanta.

Pe o portiune de aproximatov 500 de metri, in apropiere de banda unde stationeaza soferii de TIR, este plin de deseuri. Vorbim despre peturi goale, pahare si tot felul de hartii. Nu doar turistii care intra in tara observa mizeria de pe marginea drumului, ci si romanii care se intorc la case lor, unii dupa luni sau ani petrecuti prin tari civilizate.

Chiar nu ne-am putut explica de ce sunt atatea.

Toti copacii erau plini de plastic si de peturi. Dar de ce, nu stiu, vantul le poarta, le arunca cineva pe margine. Un panou ruginit, pe care abia se mai descifreaza scrisul avertizeaza ca depozitarea deseurilor se sanctioneaza cu amenzi usturatoare. „Si ce daca?”, ar spune unii, „legea e facuta ca sa fie incalcata!”

Totusi, Romania e mereu surprinzatoare

Odata trecuti de granite, strainii mai rabdatori descopera intr-un final si partea frumoasa a Romaniei. Totul e sa ajunga unde trebuie si sa gaseasca oameni ospitalieri care sa le arate locuri interesante.

Raluca Muresan are 25 de ani si e pasionata de frumusetile tarii.  E unul dintre tinerii care muncesc pentru viitorul turistic al Romaniei. A auzit atat de des aceste cuvinte de la straini incat s-a decis sa schimbe ceva. A facut cursuri de ghid turistic, a invatat istoria oraselor tarii, si dupa ce a strans suficiente informatii a inceput sa faca tururi personalizate. Anul trecut a dus in tara peste 10 mii de straini.

##VIDEO141576##

Afacerea cu turisti a debutat in urma cu 2 ani, primul cuplu pe care l-a adus in Romania a fost unul de asiatici. In timp, a invatat cum sa-i impresioneaze pe straini si sa-i determine sa revina.  „Avem Dracula, Ceausescu si perioada comunista sau comunitatea rroma sau comunitatea tiganeasca traditionala. Pentru ca asta ii intereseaza. Americanii, de exemplu, vin si se asteapta sa vada doar dans si caravane”, a marturisit Raluca.

In timp ce economia altora bubuie de pe urma turismului, noi inca invatam sa ii aducem. Daca in Romania, intr-un an, abia ajung vreo 2 milioane de straini, la Roma, numarul lor depaseste 20 de milioane.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.