Nici drumurile nu ne fac cinste, iar vacile care lenevesc in mijlocul soselelor ii fac pe straini sa se intrebe daca nu cumva au gresit destinatia. Sa trecem cu vederea peste aceasta pata de culoare zugravita la frontiera Romaniei. Cei care ingroasa la fiecare sarbatoare cozile in vama sunt tot romanii, plecati la munca in strainatate si care, o data sau de doua ori pe an, se intorc acasa.
Pe frontiera de vest
La Nadlac, individ isi duce veacul in punctul de trecere a frontierei.
Vama Giurgiu
Cativa copii bat mingea pe un teren plin de gunoaie si inundat.
In dreptul celor catorva case care se ridica pe dealul din vecinatatea Vamii Giurgiu gunoaie stau morman. Macar de ar fi soseaua asfaltata, ca turistii sa plece si sa nu se mai uite in urma.
Pana si bietul vacar, care, ce-i drept, mai scapa animalele pe sosea isi da seama ca strainii care trec pe aici raman cu un gust amar. Dar ce sa faca el? Mai grav e ca nu e singura intrare in tara in care odata ajuns iti vine sa faci cale intoarsa.Vama Moravita
Vama Moravita, situata la granita cu Serbia a ajuns, in 25 de ani de democratie, un soi de muzeu in aer liber al gunoaielor menajere.
Aici gasesti de toate, fara sa cauti prea mult. Daca in urma cu cativa ani punctul de frontiera era in centrul opiniei publice pentru vamesii corupti ridicati de mascati, acum hotarul cu tara vecina primeste inca o bila neagra.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Turistii care intra in Romania
Chiar nu ne-am putut explica de ce sunt atatea. Toti copacii erau plini de plastic si de peturi. Dar de ce, nu stiu, vantul le poarta, le arunca cineva pe margine. Un panou ruginit, pe care abia se mai descifreaza scrisul avertizeaza ca depozitarea deseurilor se sanctioneaza cu amenzi usturatoare. „Si ce daca?”, ar spune unii, „legea e facuta ca sa fie incalcata!”
Totusi, Romania e mereu surprinzatoare
Odata trecuti de granite, strainii mai rabdatori descopera intr-un final si partea frumoasa a Romaniei. Totul e sa ajunga unde trebuie si sa gaseasca oameni ospitalieri care sa le arate locuri interesante.
Raluca Muresan are 25 de ani si e pasionata de frumusetile tarii. E unul dintre tinerii care muncesc pentru viitorul turistic al Romaniei. A auzit atat de des aceste cuvinte de la straini incat s-a decis sa schimbe ceva. A facut cursuri de ghid turistic, a invatat istoria oraselor tarii, si dupa ce a strans suficiente informatii a inceput sa faca tururi personalizate. Anul trecut a dus in tara peste 10 mii de straini.
##VIDEO141576##
Afacerea cu turisti a debutat in urma cu 2 ani, primul cuplu pe care l-a adus in Romania a fost unul de asiatici. In timp, a invatat cum sa-i impresioneaze pe straini si sa-i determine sa revina. „Avem Dracula, Ceausescu si perioada comunista sau comunitatea rroma sau comunitatea tiganeasca traditionala. Pentru ca asta ii intereseaza. Americanii, de exemplu, vin si se asteapta sa vada doar dans si caravane”, a marturisit Raluca.
In timp ce economia altora bubuie de pe urma turismului, noi inca invatam sa ii aducem. Daca in Romania, intr-un an, abia ajung vreo 2 milioane de straini, la Roma, numarul lor depaseste 20 de milioane.