Buna Vestire 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții de Buna Vestire

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 22 nov 2022, 06:45

Buna Vestire, cea mai importantă sărbătoare din luna martie 2022

Sursa: Captură YouTube

Buna Vestire este cea mai importantă sărbătoare a lunii martie în calendarul creștin orodox. Pe ce dată pică Buna Vestire 2022 și ce sărbătoresc creștinii ortodocși în această zi?

Buna Vestire este pe lista celor mai importante sărbători din an, iar în 2022 pică în luna martie. Care este ziua exactă la care creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire, ce se întâmplă în această zi și ce tradiții și obiceiuri ar trebui respectate? 

Pe ce dată este sărbătorită Buna Vestire 2022? Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox 

Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători din Postul Paștelui, iar în anul 2022, această sărbătoare pică pe 25 martie.

Creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire 2022 într-o zi de vineri și chiar dacă, în mod normal, această zi este una de post, având în vedere importanța acestei sărbători, credincioșii au dezlegare la pește.

Buna Vestire 2022 este cea mai importantă sărbătoare din luna martie și singura cu cruce roșie, potrivit calendarului creștin ortodox.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 25 martie.

În limbaj popular, Buna Vestire se mai numește și Blagovestenia, acesta fiind un termen slav, corespondentul cuvântului Bunavestire.

Buna Vestire 2022. Care este, de fapt, semnificația acestei sărbători?

Buna Vestire 2022 este sărbătorită pe data de 25 martie, aceasta fiind prima sărbătoare din an închinată Maicii Domnului. După cum îi spune și numele, de Buna Vestire, Fecioara Maria a aflat vestea cea mare și anume că îl va naște pe Mesia.

Vestea i-a fost adusă de Arhanghel Gavriil.

S-a decis ca Buna Vestire să fie prăznuită pe data de 25 martie în momentul în care s-a hotărât că 25 decembrie este ziua Nașterii Domnului, lucru care s-a întâmplat undeva în secolul al V-lea. 

Pentru a-L naștere pe fiul lui Dumnezeu era nevoie de o Fecioară curată, neprihănită și care să fie demnă să îl aducă pe lume pe Iisus Hristos.

Dintre toate a fost aleasă Fecioara Maria.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Buna Vestire 2022

De Buna Vestire, creștinii ortodocși obișnuiesc să țină cont de o mulțime de tradiții, superstiții și obiceiuri. Dincolo de semnificația religioasă a acestei sărbători, ziua de 25 martie mai este cunoscută și sub denumirea de Ziua Cucului. Care este explicația? Ei bine, se spune că aceasta este prima dată când cântă cucul după venirea primăverii. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Ce se dă de pomană de Buna Vestire 2022. E dezlegare la pește pe 25 martie

Ce se face de Buna Vestire 2022 pentru noroc și belșug?

Buna Vestire 2022 este una dintre sărbătorile importante din calendarul creștin ortodox, astfel că este respectată cu strictețe de credincioși.

De Buna Vestire se spune că este bine ca oamenii să pună pe pragul casei pâine și sare. Se crede că îngerii vor veni și se vor hrăni cu acestea, oferind apoi protecție divină. 

De Buna Vestire există o superstiție care spune că oamenii trebuie să aibă bani în buzunar. De fiecare dată când aud glasul cucului, oamenii trebuie să arunce câte o monedă în spate, iar dacă se întâmplă ca pasărea să le cânte în față, atunci anul va fi unul foarte bun. 

Buna Vestire 2022 pică în Postul Paștelui, însă în această zi se face dezlegare la pește. Se spune că este foarte important să se consume pește astăzi, iar cei care o vor face vor trece peste probleme cu ușurință, asemenea peștelui care înoată în apă.

Fetele nemăritate și băieții care nu s-au căsătorit, dar care vor să afle când se va întâmpla acest lucru îi pot adresa următoarea întrebare cucului: Cucule voinicule, câți ani îmi vei da, pan' m-oi însura/mărita?

Se spune că fiecare cântat al cucului reprezintă un an de așteptare. În cazul în care cucul nu cânta, atunci feciorii sau fetele urmau să se căsătorească imediat.

Ce nu se face de Buna Vestire 2022?

Pentru a nu avea parte de ghinion în restul anului, de Buna Vestire sunt interzise certurile. Tradiția spune că cei care se ceartă de Buna Vestire 2022 vor avea tot anul motive de supărare și vor avea parte de necazuri. 

De Buna Vestire nu se muncește, nu se spală rufe, nu se calcă, având în vedere că este o sărbătoare cu cruce roșie. Cei care nu țin cont de aceste lucruri riscă să aibă parte de rele și să atragă energiile negative în casele lor.

Oamenii nu au voie să iasă din casă cu stomacul gol de Buna Vestire 2022. Se crede că dacă vor auzi primul cântec al cucului pe stomacul gol, atunci este semn rău.

Citeste si: Rugăciune Buna Vestire 2022. Acatistul Bunei Vestiri se citește de 12 ori pe 25 martie, aduce liniște în suflet și împlinește dorințe