Bursa socială este oferită elevilor din România care suferă de diferite afecțiuni medicale, dar și de elevii care provin din medii defavorizate sau familii cu venituri reduse. De altfel, de aceste burse sociale beneficiază și elevii cu unul sau ambii părinți decedați și cei care provin din familii monoparentale. Problemele de vedere se află pe lista afecțiunilor medicale pentru care elevii pot beneficia de bursă socială. Iată câți bani se dau și ce documente trebuie depuse.
Bursă socială pentru elevii cu probleme de vedere
Bursele sociale pot fi oferite elevilor din România care suferă de diferite afecțiuni medicale, printre care și problemele de vedere. Este vorba despre elevii diagnosticați cu miopie forte sau keratoconus. Aceste burse au fost reglementate prin Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și prin Metodologia-cadru aprobată prin Ordinul Ministerului Educației nr. 6.238/2023.
Ordinul Ministerului Educației nr.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
- Tulburări ale sistemului nervos și funcțiilor mentale;
- Boli ale sistemului cardiovascular și respirator;
- Afecțiuni ale funcțiilor senzoriale;
- Boli imunitare, digestive, metabolice sau endocrine;
Citește și: Cât este bursa socială în 2025. Ce acte trebuie să depună elevii și studenții
- Insuficiență renală cronică și boli ale aparatului urinar;
- Tulburări locomotorii și afecțiuni ale pielii;
- Afecțiuni oncologice și boli genetice;
- Transplant de organe și alte afecțiuni care necesită tratament pe termen lung.
Elevii care primesc bursă socială, dar acumulează mai mult de 10 absențe pe parcursul unei luni, vor avea bursa suspendată pentru luna respectivă.
Bursa socială, bursa tehnologică și bursa pentru mame minore se pot cumula între ele, dar și cu bursa de excelență olimpică sau bursa de merit, potrivit stirileprotv.ro.Câți bani se dau și ce documente trebuie depuse
Bursa socială pentru anul școlar 2024-2025 este în valoare de 300 de lei. Această bursă socială poate fi primită de elevii care suferă de diferite afecțiuni medicale, dar și elevii care provin din medii defavorizate sau familii cu venituri reduse, alături de elevii cu unul sau ambii părinți decedați și cei care provin din familii monoparentale.
Pentru ca elevii cu afecțiuni medicale să beneficieze de bursa socială de 300 de lei, aceștia trebuie să prezinte diferite documente oficiale emise de specialiști, precum:
- Certificatul de încadrare în grad de handicap;
- Certificatul eliberat de medicul specialist (tip A5);
- Luarea în evidență de către medicul de la cabinetul școlar sau, în lipsa acestuia, de către medicul de familie.
Evaluarea psihologică, Fișa psihopedagogică sau certificatul de orientare școlară și profesională eliberat de Centrul Județean de Resurse și Asistență
Educațională sau de Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională pot fi necesare, în funcție de situația individuală a elevului, potrivit newsweek.ro.