Burse de 300 de lei pentru elevi! Cine sunt cei care beneficiază de bani

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 05 feb 2024, 02:35

Burse de 300 de lei pentru elevi! Cine sunt cei care beneficiază de bani

Sursa: PixaBay

Vești bune pentru copii! Guvernul a decis să le ofere bani. Care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite?

Elevii vor putea beneficia de o bursă socială de minim 300 de lei pe lună. Autoritățile au decis să ofere acest ajutor pentru a descuraja abandonul școlar.  

Citește și: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească

Burse de 300 de lei pentru elevi! Cine sunt cei care beneficiază de bani

Guvernul a decis să ofere burse sociale pentru anumiți elevi. Acestea vor fi acordate automat, în urma unei cereri și dacă sunt îndeplinite anumite criterii. 

Pentru anul școlar 2023-2024 bursa socială are o valoare de 300 de lei pe lună, dar această sumă poate crește în anumite cazuri excepționale.

Citește și: Bursa de studiu 2023. Câți bani primesc elevii de la stat și ce condiții trebuie să îndeplinească

„Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, prevăzute în metodologia cadru, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.

Verificarea veniturilor declarate de părinții/tutorii legal instituiți /reprezentanții legali ai elevilor minori, în vederea acordării dreptului la bursă socială, de către unitatea de învățământ, se face prin solicitarea eliberării unui document care să ateste situația veniturilor declarate către organul central fiscal în a cărui rază teritorială se află situat beneficiarul”, potrivit legii.

Există și excepții

Elevii pentru care nu se condiționează acordarea burselor sociale de venitul net lunar pe membru de familie sunt:

"– elevi orfani sau crescuți de un singur părinte sau elevi abandonați de părinți asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție socială;

– elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, structurate tipologic conform Ordinului ministrului sănătății și al ministrului muncii, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr.

1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, astfel:

I. boli și tulburări ale sistemului nervos și ale funcțiilor mentale globale;

II. boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale;

III. boli ale structurii laringelui și funcțiilor sale;

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

IV. boli ale structurii sistemului cardiovascular și ale funcțiilor sale;

V. boli ale structurii aparatului respirator și ale funcțiilor sale;

VI. boli ale structurii sistemului imunitar și ale funcțiilor sale;

VII. boli ale structurii și funcțiilor sistemelor digestiv, metabolic și endocrin;

VIII. boli ale structurii funcțiilor aparatului urinar cu sau fără insuficiență renală cronică (IRC), indiferent de cauză;

Citește și: Alocațiile copiilor s-ar putea majora. Ce sume vor primi aceștia începând cu data de 1 ianuarie 2023

IX. boli ale structurii și funcțiilor aparatului locomotor și corespunzătoare mișcării;

X. boli ale structurii pielii, anexelor și funcțiilor tegumentului;

XI. boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele și metastazele);

XII. boli genetice;

XIII. transplantul de organe, țesuturi și celule, stările post-transplant;

XIV. orice altă boală, tulburare sau afecțiune, de exemplu, cronică/genetică/care necesită tratament îndelungat pentru cel puțin 6 luni sau servicii de abilitare și reabilitare pentru cel puțin 6 luni sau îngrijiri paliative și care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I-XIII este luată în considerare;

– elevi din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu”.