Burse mai mari pentru elevi în 2024. Cine va primi 3.000 de lei?

Author: Laura Macovei
Actualizat: 19 oct 2023, 11:20

Burse de merit pentru elevi în 2024. Cine va primi 3.000 de lei?

Sursa: PixaBay

Ministerul Educației a făcut un nou anunț ce vizează bursele elevilor. Aceștia trebuie să știe că vor primi mai mulți bani în anul ce urmează.

Elevii vor beneficia de prima bursă în luna noiembrie a acestui an școlar, potrivit Ministerului Educației. 

Până vineri, 20 octombrie, va exista deja lista cu elevii beneficiari, urmând ca la data de 15 noiembrie să se facă plățile.

Anul acesta vine cu mai multe modificări și vor exista patru tipuri de burse: de excelență olimpică, de merit, socială și bursă tehnologică.

„Am adunat la un loc răspunsurile la cele mai frecvente întrebări primite din şcoli, în ultimele zile, pe tema acordării burselor şcolare. Răspunsurile la aceste întrebări, precum şi alte informaţii transmise după publicarea Metodologiei de acordare a burselor şcolare sunt disponibile în secţiunea special creată în acest sens pe site-ul Ministerului Educaţiei ”, a transmis Ministerul Educaţiei, pe pagina de Facebook.

Citește și: O zi liberă pentru elevii din Capitală, la finalul lunii Octombrie. Ce instituții de învățământ se bucură de o mini vacanță

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Elevii care vor beneficia de burse în noul an școlar

  • „bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; acolo unde situaţia o impune, potrivit metodologiei, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a cuprinde toţi elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50;
  • bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a se vor acorda în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învăţare din anul şcolar în curs (în acest caz, bursele se plătesc începând cu luna februarie, inclusiv pentru luna ianuarie, până la finalul anului şcolar);
  • bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învăţământul liceal sau profesional;
  • bursele de merit se acordă şi pentru premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare, respectiv elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaţionale;
  • bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv pentru elevii cu unul dintre părinţi decedaţi, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie,” transmite Ministerul Educației.

Cât valorează fiecare bursă

Acești elevi vor putea primi chiar 3.000 de lei la bursă. Este vorba de elevii care primesc bursa pentru excelență olimpică I, ce valorează între 750 și 3000 de lei. 

Citește și: Vești bune pentru elevii din România! Află cum poți primi suma de 500 de lei pentru copilul tău

Urmează bursa de excelenţă olimpică II, în valoare de 700 lei.

Elevii cu bursă de merit vor primi 450 de lei, iar bursa socială este în valoare de 300 de lei. 

O noutate a acestui an școlar este bursa pentru mame minore care își continuă studiile, astfel că acestea vor beneficia de 700 de lei. Bursa tehnologică este de 300 de lei.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?