Burse mai mari pentru elevi în 2025: Cum se acordă și care sunt condițiile de eligibilitate. Ghid complet despre bursa de merit

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 ian 2025, 11:15

Cum se acordă bursele școlare și care sunt condițiile de eligibilitate în 2025

Sursa: pixabay.com

Cât valorează bursele școlare în 2025 și ce condiții trebuie să îndeplinească elevii pentru a le primi?

Începând cu anul școlar 2024-2025, elevii din învățământul preuniversitar de stat vor beneficia de diverse tipuri de burse, în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare. Aceste burse au rolul de a sprijini atât performanțele educaționale, cât și progresul școlar al elevilor din medii socio-economice defavorizate. Ministerul Educației, prin Unități de Finanțare a Învățământului Preuniversitar (UFIP), reglementează acordarea burselor conform Metodologiei-cadru, aprobată prin Ordinul Ministrului Educației nr. 5518/2024.

Tipuri de burse acordate elevilor în 2025

Conform anunțului Ministerului Educației, elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat, nivel gimnazial și liceal, pot beneficia de următoarele tipuri de burse:

- Bursa de excelență olimpică I și Bursa de excelență olimpică II – Acordate elevilor care obțin performanțe deosebite la olimpiadele școlare, pe baza unui clasament național.

- Bursa de merit – Acordată elevilor cu performanțe școlare remarcabile.

- Bursa de reziliență – Destinată elevilor care demonstrează perseverență în depășirea dificultăților educaționale.

- Bursa socială – Acoperă nevoile elevilor proveniți din familii cu venituri reduse.

- Bursa tehnologică – Destinată elevilor din învățământul tehnologic, incluzând învățământul profesional și dual, și care urmează specializări recunoscute.

Elevii din învățământul preuniversitar particular și confesional pot beneficia de burse din bugetul de stat, în funcție de tipul de bursă acordat (socială, olimpică sau tehnologică).

Citește și: Ei sunt elevii care sunt nevoiți să stea 10-14 ore la școală. Categoria de elevi afectată de noile reguli de la bacalaureat 2025

Cum se acordă bursele în anul școlar 2024- 2025 și ce valoare au acestea

- Bursele de merit și de reziliență sunt acordate pe întreaga durată a anului școlar, inclusiv pe perioada pregătirii pentru examenele naționale. Astfel, aceste burse sunt destinate elevilor care se prezintă la examenele naționale sau care sunt exceptați din motive medicale.

- Bursa tehnologicică se va acorda doar elevilor înmatriculați în specializările recunoscute la nivel național. Ministerul Educației poate suplimenta cuantumul burselor în funcție de resursele financiare disponibile, inclusiv din partea autorităților locale sau din alte venituri conform legii.

Bursele de merit și de reziliență sunt acordate în funcție de performanțele școlare și mediile generale obținute de elevi, iar numărul beneficiarilor va fi determinat în fiecare unitate de învățământ. Articolul 7 prevede că, pentru fiecare clasă de gimnaziu și liceu, cel puțin 30% dintre elevi vor beneficia de aceste burse.

Pentru anul școlar 2024-2025, cuantumul minim al burselor va fi:

Bursa de merit: 450 de lei/lună.

Bursa de reziliență: 300 de lei/lună.

Bursa socială: 300 de lei/lună.

Bursa tehnologică: 300 de lei/lună.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Aceste sume pot fi suplimentate de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de resursele locale.

Elevii care doresc să aplice pentru burse de excelență olimpică I și II trebuie să depună o cerere, însoțită de copii ale diplomelor de premiu, în primele 25 de zile calendaristice de la începutul anului școlar sau în termen de 15 zile de la obținerea premiului. În cazul elevilor din anii terminali, cererea trebuie depusă în termen de 15 zile de la obținerea premiului.

Bursele de merit și reziliență vor fi acordate pe baza recomandării profesorilor diriginți și vor fi condiționate de media generală a elevilor.

Precizări suplimentare privind competițiile și criteriile de acordare

Există anumite competiții care se iau în considerare pentru acordarea burselor de excelență olimpică I și II și a burselor de merit. Printre acestea se numără:

Bursele de excelență olimpică I se acordă elevilor care au obținut în anul școlar anterior distincții, respectiv premiile I, II, III sau mențiune, ori medalii asimilate acestor distincții, la:

- Olimpiadele școlare internaționale

Citește și: Data s-a modificat! Când începe vacanța de schi a elevilor, în funcție de județ

- Campionatele sportive școlare internaționale, recunoscute de Ministerul Educației

- Jocurile Olimpice, Paralimpice și Olimpice de Tineret.

Bursele de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții (premiile I, II sau III) la olimpiadele școlare naționale organizate de Ministerul Educației, precum și la competițiile sportive naționale din cadrul „Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar” și „Olimpiadei Sportului Militar Liceal”.

Bursele de merit se acordă elevilor de gimnaziu și liceu (inclusiv învățământ profesional și dual) care:

- Au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare.

- Au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare

- Au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor extrașcolare

- Au obținut medalia de aur/locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice

Pentru acordarea burselor sociale, un criteriu esențial este venitul net al familiei elevului.

Aceste venituri sunt regăsite în raportul generat prin platforma Patrimven sau în documentele fiscale relevante.

Astfel, acordarea burselor în învățământul preuniversitar, aprobată de Ministerul Educației, reprezintă un instrument esențial pentru stimularea performanțelor educaționale și susținerea elevilor din medii defavorizate. Prin această reglementare, autoritățile române încurajează atât excelența academică, cât și accesul echitabil la educație pentru toți elevii.