Marile burse de criptomonede nu au reușit să împiedice tranzacțiile cu băncile și comercianții ruși sancționați, potrivit unui raport de expertiză blockchain. Cel puțin două platforme stabilite de tranzacționare a monedelor continuă să le permită rușilor să își folosească cardurile bancare în tranzacții peer-to-peer, arată analiza. De asemenea, raportul evidențiază un interes sporit al rușilor pentru tether.
Comercianții ruși folosesc în continuare principalele burse de criptomonede pentru a ocoli restricțiile
Unele dintre cele mai mari burse de active digitale din lume au eșuat cu măsuri pentru a împiedica instituțiile bancare rusești aflate sub sancțiuni să opereze prin intermediul platformelor lor, relevă un raport al firmei de analiză blockchain Inca Digital, anunțat la prima aniversare a invaziei Moscovei în Ucraina vecină.
Potrivit cercetării, citată de Bloomberg și Politico, traderii pot folosi în continuare carduri de debit emise de bănci rusești sancționate de SUA, Canada, Marea Britanie și Uniunea Europeană, printre altele, inclusiv de banca de stat Sberbank, pentru a tranzacționa pe platformele peer-to-peer (PTP) a două burse cu sediul în
Directorul general al Inca, Adam Zarazinski, a explicat că, deși niciuna dintre cele două nu acceptă fonduri de la băncile aflate pe lista neagră, faptul că permite cumpărătorilor de cripto-monede să tranzacționeze între ei folosind conturi deschise la instituții sancționate reprezintă o "încălcare directă a sancțiunilor americane și europene cu o mică portiță de scăpare". Bursele nu au comentat încă concluziile.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Binance oferă rușilor modalități de a converti rublele în cripto, susține Inca
Investigația a examinat date privind 163 de platforme de tranzacționare cripto, burse centralizate și descentralizate, precum și furnizori de servicii P2P și OTC (over the counter). Aproape jumătate dintre acestea permit resortisanților ruși să cumpere monede digitale, aplicând diferite cerințe de cunoaștere a clienților (KYC), limite de tranzacționare și instrumente de geolocalizare. De exemplu, Bybit, cu sediul în Singapore, permite utilizatorilor să convertească ruble în cripto pe platforma sa P2P și să facă depozite în fiat, inclusiv prin "orice card emis de Rusia".
Binance, liderul industriei în ceea ce privește volumul zilnic de tranzacționare, a fost și el menționat, raportul identificând potențiale vulnerabilități. Autorii notează că bursa oferă "mai multe metode pentru ca rușii să convertească moneda locală în cripto", inclusiv prin intermediul pieței sale OTC și P2P, disponibile pentru aceștia fără verificări KYC pentru o sumă de până la 10.000 de dolari.
Chagri Poyraz, șeful global al sancțiunilor la Binance, a declarat că bursa este o "platformă full-KYC și a fost prima bursă majoră care a implementat sancțiunile UE legate de criptomonede... Echipa noastră P2P ia măsura extraordinară suplimentară de
Studiul indică, de asemenea, utilizarea tether pentru a eluda sancțiunile occidentale impuse Rusiei, remarcând o creștere a discuțiilor pe rețelele de socializare rusești cu privire la utilizarea stablecoin-ului pentru remitențe. "Tether este folosit frecvent de ruși pentru a muta bani în afara țării", a declarat directorul general al Inca Digital. Atât Binance, cât și Tether s-au confruntat cu controale de reglementare în ultimele luni.
Citește și: Olanda: Rusia pregătește sabotarea infrastructurii
Citește și: Binance caută sa se mareasca in România? Afla planul lor de investitie
Citește și: Top 5 sfaturi: Cum să te descurci pe piață ca trader de cripto-monede!