Problema întârzierii burse lor a apărut odată cu extinderea duratei studiilor doctorale de la trei la patru ani, conform noii legislații, fără ca autoritățile să clarifice sursele de finanțare pentru anul suplimentar.
Ce a transmis directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat despre bursele studenților
Virgil Băran, directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD), a explicat că întârzierea a fost cauzată de gestionarea centralizată a fondurilor pentru toate ciclurile de studii universitare.
„Săptămâna trecută am avut o întâlnire la solicitarea studenților doctoranzi. Nu au venit foarte mulți. Eram eu și domnul rector, [pentru discuții] pe o gamă mai largă de subiecte. La această întrebare, și eu, și domnul rector i-am informat că bursele se vor da, probabil au și ajuns în universitate”,
Ministerul Educației a anunțat încă din noiembrie că bursele pentru anul patru sunt garantate, însă situația la nivelul universităților a rămas incertă. Studenții doctoranzi au semnalat faptul că nu au primit bursele promise, iar conducerea Universității din București a întârziat să ofere informații clare.
Citește și: La cât ajung bursele elevilor în anul școlar 2024-2025. 450 de lei pentru bursele de merit
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Ce se schimbă în privința pensionarilor cu venit mic sau mediu? Ajutoarele nu întârzie să apară!
„Noua legislație spune că toate bursele – de licență, masterat și doctorat – vin pe o linie de finanțare comună către universitate și probabil va mai dura ceva timp până se va separa sumele pentru fiecare ciclu universitar. E mai greu de identificat, pentru că nu se spune: ‘atât e pentru doctorat’, iar noi trebuie să selectăm astfel încât sumele să fie conform cu numărul de studenți doctoranzi pe care îl are și ministerul ca situație”, a
mai spus Băran.Când își vor primi studenții din anul patru bursele
Virgil Băran a dat asigurări că bursele restante vor fi plătite retroactiv până la finalul lunii. El a subliniat că situația este aproape de o rezolvare și că responsabilitatea acestei întârzieri revine dificultăților întâmpinate în administrarea fondurilor.
„Deci noi acum prelucrăm la nivelul serviciului social aceste sume și ei le vor primi în cel mai scurt timp.
Introducerea anului suplimentar de studii doctorale a fost una dintre schimbările majore aduse de noua legislație, dar lipsa unor mecanisme de finanțare bine stabilite a complicat procesul de implementare.
Studenții afectați s-au declarat nemulțumiți de modul în care Universitatea din București a gestionat problema, acuzând lipsa de transparență și întârzierea comunicării din partea instituției.