Cadastru gratuit 2022. Care sunt localitățile unde intabularea este gratuită

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 aug 2023, 07:25

Cadastru gratuit 2022

Sursa: unsplash

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară finanțează un program prin care cheltuielile necesare pentru realizarea cadastrului vor fi asigurate, ceea ce înseamnă că acesta este gratuit.

Cadastrul gratuit face parte din „Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023”, iar beneficiarii acestei reforme sunt cetățenii localităților ale căror primării sunt înscrise.

Citește și: Cum se mai pot primi banii pentru ajutorul de încălzire, deși cererile au fost depuse până pe data de 15 octombrie. Suma acordată este de 500 de lei

Cadastrul gratuit 2022

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a început „Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF)”, prin care se finanțează cheltuielile necesare pentru lucrările de cadastru ale terenurilor sau caselor.

Platforma online a Agenției Naționale de Cadastru și Publicație Imobiliară cuprinde toate cele 660 de localități ce s-au adăugat programului în anul 2022. Potrivit datelor prezentate de Agenția Națională de Cadastru și Publicație Imobiliară contractile încheiate până în acest moment ajung la un total de 302,142,321.00

de lei.

Proiectul are în prezent contracte semnate cu aproximativ 2.100 de primării, ce s-au înscris deja, iar în țara noastră există multe alte primării ce sunt eligibile pentru acest proiect, însă care nu s-au înscris.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Pentru anul acesta, ANCPI își propune să încheie contracte de finanțare din venituri proprii pentru înregistrarea a cel puțin 3 milioane de imobile, reprezentând aproximativ 4,5 milioane de hectare. Pentru a avea acte gratuite pentru terenuri și case, cetățenii trebuie doar să colaboreze cu echipele care vor face măsurători, să le permită accesul pe proprietate și, dacă este cazul, să le înmâneze copiile documentelor care atestă dreptul de proprietate.

Urmează perioada în care sunt verificate informațiile privitoare la imobilele înregistrate  prin etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale. Proprietarii pot depune cerere de rectificare dacă datele publicate nu sunt corecte”, a spus directorul ANCPI, Radu Codruț Ștefănescu, potrivit redactia.ro.

Citește și: Salarii cu 50% mai mari pentru anumite categorii de bugetari. În ce domenii au fost anunțate creșteri salariale în perioada următoare

Gratuitățile de care beneficiază românii

Românii ce locuiesc în localitățile ce s-au înscris în „Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF)” pot beneficia de gratuități cu privire la:

  • înregistrarea gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară;
  • realizarea planului cadastral al imobilelor;
  • deschiderea cărților funciare la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale.

Locuitorii ce vor să ia parte la acest program trebuie să îndeplinească o singură condiție, să nu dețină cărți funciare.

Cu toate că acest proiect a început în urmă cu mai mulți ani, statisticile realizate arată că mai puțin de jumătate din proprietarii din țară dețin aceste acte.

Citește și: Anunț important pentru cei care au nevoie de cazier. Cum se poate elibera documentul, după ultimele modificări

Sursa: ancpi.ro