Acest eveniment este foarte important pentru părinții copilului, iar nașii și invitații trebuie să cunoască care sunt cadourile ideale pentru tăierea moțului. Iată ce cadou trebuie să ofere nașii.
Citește și: Când nu se fac nunți în 2024? Lista sărbătorilor importante
Ce reprezintă tăierea moțului?
Tăierea moțului reprezintă o tradiție din țara noastră în care, potrivit crezului popular, este influențat destinul copilului. Acest eveniment se organiza înainte la casa nașilor sau în casa părinților, însă acest obicei s-a pierdut de-a lungul anilor, tăierea moțului fiind organizată adesea în restaurante sau terase, în funcție de preferințe.
Acest eveniment are loc după un an de la nașterea copilului, pentru a marca trecerea unui an frumos și împlinitor, însă tăierea moțului se poate face până când copilul împlinește vârsta de trei ani. În această zi specială se ține cont de mai multe tradiții precum ruperea turtei. Copilul trebuie să aleagă în această zi importantă trei obiecte de pe o tavă, obiecte ce se crede că vor influența viața copilului.
Înainte sau după această alegere, nașii trebuie să îi taie copilului o șuviță de păr din capul copilului, ce reprezintă înfrângerea tuturor fricilor pe care cel mic le poate întâmpina în viață. Se crede că această șuviță de păr trebuie să fie ținută până când micuțul împlinește vârstă de 7 ani, după care aceasta este îngropată la rădăcina unui pom fructifer.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cadoul pe care nașii trebuie să îl ofere la moțul copilului
Nașii sunt părinții spirituali ai copilului, iar la botez și la tăierea moțului, aceștia trebuie să ofere cadouri speciale, reprezentative pentru cei mici sau care să ăi ajute în dezvoltare sau pe parcursul vieții. Adesea, nașii de botez ai copilului trebuie să ăi achiziționeze acestuia o bicicletă, pe care acesta va fi așezat în momentul tăierii moțului.
Un cadou ideal pentru cel mic are adesea momente speciale din viața lui, fie că reprezintă un carnețel în care să își noteze gândurile și felicitările pentru copil, atât ei, cât și părinții și apropiații acestora, cât și fotografii cu acesta din perioada vieții lui pe care nu și-o va mai aminti atunci când va crește.
Nașii pot alege și cadouri utile în casă, precum pahare, veselă, tablouri, un set de așternuturi, sau diverse decorațiuni pentru casă, dar și hăinuțe pentru copil și alte jucării sau experiențe unice pe care micuțul să le experimenteze.
Mesaje pe care să le transmiteți cu ocazia tăierii moțului
- „Am scăpat de moț și gata, sunt bărbat voinic la tata!”
- „Prinț cu moț în frunte-am fost, nașa azi mi l-a dat jos!”
- „Am deja un anișor și am fost la coafor, nașii mei azi au venit să-mi taie moțul zbârlit!”
- „A trecut un anișor, dragul nostru prințișor! Moțul de un an păstrat, noi azi ți-am tăiat!”, un mesaj haios pentru tăierea moțului din partea nașilor.
- „Moțule tu rămâi mic, eu de azi devin voinic!”
- „Moțul a crescut cam lung, a venit timpul să îl tund!”
- „Un vis frumos ca în povești să-ți fie viața ce-o trăiești!”
- „Astăzi lumea vrea să vadă ce alegi tu de pe tavă?!”
- „Azi moțul noi l-am tăiat, de mâine ieșim la agățat!”
Sursa: bzi.ro