Cafeaua și ceaiul pot afecta riscul de deces prematur pentru adulții cu diabet?

Author: Bogdan Frațilă

Dacă aveți diabet de tip 2, dacă beți mai multă cafea, ceai sau apă plată vă poate reduce riscul de a muri prematur din orice cauză cu aproximativ 25%!

Sursa: PixaBay

Dacă aveți diabet de tip 2, dacă beți mai multă cafea, ceai sau apă plată vă poate reduce riscul de a muri prematur din orice cauză cu aproximativ 25%!

Dacă aveți diabet de tip 2, dacă beți mai multă cafea, ceai sau apă plată vă poate reduce riscul de a muri prematur din orice cauză cu aproximativ 25%, potrivit unui nou studiu. Cu toate acestea, consumul mai multor băuturi îndulcite cu zahăr a crescut riscul de boli de inimă cu 25% și riscul de a muri din cauza unui atac de cord sau a unui alt eveniment cardiovascular cu 29%, potrivit studiului.

Cercetările au arătat că bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de deces în cazul persoanelor cu diabet de tip 2.
"Anumite băuturi sunt absolut mai benefice decât altele, în funcție de tipul de băutură pe care îl comparați", a declarat autorul studiului, Qi Sun, profesor asociat de nutriție și epidemiologie la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston.
"Pe baza studiului nostru, aș clasifica cafeaua neagră, ceaiul neîndulcit și apa plată mai bine decât laptele cu conținut scăzut de grăsimi, sucul de fructe sau băuturile îndulcite artificial", a spus el.
"Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi cola, sucurile de fructe care sunt bogate în zahăr și laptele integral care este bogat în grăsimi saturate sunt factori de risc cunoscuți pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare premature."

Mai mult de o porție pe zi a fost ridicată

Studiul, publicat miercuri în revista BMJ, a analizat datele alimentare a aproape 15.500

de adulți cu diagnostic de diabet de tip 2 care au făcut parte din Nurses' Health Study și Health Professionals Follow-Up Study din Statele Unite.
Aproape 75% dintre respondenții studiilor au fost femei cu o vârstă medie de 61 de ani. La fiecare doi-patru ani, timp de 18 ani în medie, participanții au răspuns la întrebări despre consumul a opt tipuri diferite de băuturi- băuturi îndulcite artificial, cafea, suc de fructe, lapte integral și cu conținut scăzut de grăsimi, apă plată, ceai și băuturi îndulcite cu zahăr.

Exemple de băuturi îndulcite cu zahăr au inclus sucuri cu cofeină, sucuri fără cofeină, punci de fructe, limonade și alte băuturi din fructe. Mai mult de o astfel de băutură pe zi a fost considerată un nivel ridicat de utilizare; un consum scăzut a fost mai puțin de o băutură îndulcită cu zahăr pe lună.
Studiul a definit un consum ridicat de cafea (cu cofeină și decofeinizată) ca fiind patru cești pe zi, ceaiul ca două cești pe zi, apa ca cinci pahare pe zi și laptele cu conținut scăzut de grăsimi ca două pahare pe zi.
O cantitate scăzută pentru fiecare băutură a fost mai puțin de o ceașcă sau un pahar pe lună.
Analiza a arătat că persoanele care au consumat cele mai multe băuturi îndulcite cu zahăr au avut un risc cu 20% mai mare de deces din orice cauză în comparație cu cele care au consumat cel mai puțin. Moartea în urma unui eveniment cardiovascular, cum ar fi un atac de cord, a crescut cu 29%, a constatat studiul.

Riscul unui deces prematur a crescut cu 8% pentru fiecare porție suplimentară pe zi. Pe de altă parte, consumul unor cantități mari de cafea, ceai, apă și lapte cu conținut scăzut de grăsimi a fost asociat cu o mortalitate mai mică în comparație cu consumul unei cantități mici, potrivit studiului. A existat un risc de deces prematur cu 26% mai mic asociat cu consumul de cafea, 21% pentru ceai, 23% pentru apa plată și 12% pentru laptele cu conținut scăzut de grăsimi. Analizând în mod specific bolile cardiovasculare, datele au arătat că un consum mai mare de cafea a fost asociat cu un risc redus cu 18% de boli de inimă. Consumul de lapte cu conținut scăzut de grăsimi a redus cu 12% șansele de a avea probleme cardiace, potrivit studiului.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Schimbarea a ajutat

Au existat câteva vești bune pentru persoanele care erau consumatori înrăiți de băuturi îndulcite cu zahăr înainte de a fi diagnosticate cu diabet de tip 2. Atunci când aceste băuturi dulci au fost înlocuite cu cafea sau băuturi artificiale fără calorii după diagnosticare, riscul de deces prematur a scăzut semnificativ, a constatat studiul. Atunci când atât băuturile îndulcite cu zahăr, cât și cele artificiale fără calorii au fost înlocuite cu cafea, ceai, apă plată și lapte cu conținut scăzut de grăsimi, s-a înregistrat un risc și mai scăzut de boli de inimă și de deces din orice cauză.
Nu au existat date privind tipurile de ceai (negru, verde, din plante sau fructe) consumate în timpul studiilor și nici informații privind dacă participanții au adăugat zahăr în cafea sau ceai. Lipsa datelor privind acest aditiv comun înseamnă că "efectele comparative asupra sănătății ale băuturilor calde neîndulcite și îndulcite rămân neclare", a scris Nita Forouhi, lider de program și cercetător în epidemiologie nutrițională la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, într-un editorial însoțitor.
Studiul a fost observațional, astfel că rezultatele nu pot fi privite prin prisma cauzei și a efectului. Cu toate acestea, autorii "au efectuat o colectare detaliată și repetată a datelor dietetice, au urmărit participanții timp de aproape două decenii, au aplicat ajustări cuprinzătoare pentru factorii de confuzie și au efectuat 12 analize de sensibilitate diferite", a spus Forouhi, care nu a fost implicată în studiu.
"Argumentele pentru evitarea băuturilor îndulcite cu zahăr sunt convingătoare", a spus ea. "Alegerea băuturii contează în mod clar".

Citește și: Marijuana poate înrăutăți somnul mai ales în cazul consumului obisnuit

Citește și: Cartofii prăjiți ar putea fi legați de depresie? Ce spune un studiu

Citește și: Top 5 Strategii pentru prevenirea și gestionarea atacurilor de migrenă

Citește și: Top 5 Strategii pentru prevenirea și gestionarea atacurilor de migrenă