Calamari la plita incinsa cu sos mediteranean

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 26 feb 2017, 23:54

Cost estimativ: 50 lei pentru 5 persoane


Ingrediente

1 kg calamari
1 capatana usturoi
3 ardei iute rosu
Sar esi piper
Ulei de masline

Pentru sos:
7-8 rosii
150g migdale
150 g masline kalamata
2 legaturi patrunjel
1 lamaie
Ulei de masline
Sare, piper
2 catei usturoi
Cateva fire de busuioc


Mod de preparare

Calamarii se curata, se scot matele si cu multa grija se scoate si coloana vertebrala ce seamana cu o foita de celofan gros.
La tentacule se scot gurile si capul propriu-zis. Calamarii se spala bine si se taie in bucati mai mici.
Se toaca marunt usturoiul si ardeiul iute, se adauga sare si piper peste acestea, apoi ulei de masline si putina zeama de lamaie. Se gusta sa fie echilibrat, apoi se adauga peste aceasta marinata, calamarii.
Se lasa la marinat timp de 30 minute (timp in care se face sosul).

Sosul ce in esenta este un fel de salata sau salsa facuta foarte fin, se face astfel:
Rosiile se taie cuburi. Maslinele se curata de samburi.
Migdalele se oparesc, apoi se scot in apa rece ca sa se decojeasca usor. Se prajesc usor sa prinda putina culoare si gust.
Intr-o craticioara se adauga maslinele, rosiile, migdalele, apoi peste acestea se adauga patrunjel tocat marunt, un catel de usturoi, sare, piper, zeama de lamaie si ulei de masline.
Se pune pe foc doar sa se incalezeasca putin, nu sa se gateasca.
Se adauga peste calamarii ce se vor praji la foc foarte iute pe o plita incinsa sau mai bine intr-o tigaie plata, cu fund gros. Atentie sa aveti putini calamari ca sa se prajeasca la foc iute nu sa se fiarba.
Se tin pe foc maxim 2 minute pentru ca altfel se vor face cauciucati.

Se servesc cu sos de busuioc, busuioc proaspat sau pasta din ardei copti.


 

Taguri: