Deși plafonarea actuală a tarifelor oferă un scut temporar împotriva fluctuațiilor pieței, viitorul este sumbru în lipsa unor măsuri clare de protecție.
Pe termen lung, amânarea unei decizii ar putea deveni riscantă, deoarece, cu cât se extinde perioada de plafonare, cu atât mai mari vor fi diferențele de cost pe care consumatorii le vor suporta ulterior.
Citește și: Certificatul energetic- impact și tendințe în piața imobiliară 2025
Cele 3 scenarii luate în calcul
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a conturat trei scenarii posibile, fiecare cu implicații semnificative asupra facturilor de energie și gaze naturale.
1. Menținerea plafonării prețurilor
În acest scenariu optimist, prețurile gazelor naturale rămân la nivelul actual, adică 0,310 lei/kWh cu TVA inclus. În ceea ce privește energia electrică, tarifele ar putea fi ajustate în funcție de consum:
- 1,3 lei/kWh pentru un consum peste 255 kWh/lună (o scădere de 21% pentru acești consumatori).
- 0,8 lei/kWh pentru un consum sub 255 kWh/lună (o creștere de 17% pentru cei care consumă sub 100 kWh/lună).
În medie, această plafonare ar genera modificări minime, cum ar fi o creștere de 6 lei/lună pentru un consum de 50 kWh.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
2. Eliminarea plafonării cu o minimă pregătire pentru liberalizarea pieței
Prețurile gazelor naturale ar rămâne similare plafonului actual (0,310 lei/kWh cu TVA inclus), însă cele pentru energia electrică ar crește moderat, ajungând la 1,15 lei/kWh cu TVA inclus. Se vor produce astfel:
- O scădere de 21% pentru cei care consumă peste 255 kWh/lună.
- O creștere de 43% pentru consumatorii din intervalul 100–255 kWh/lună, echivalent cu o creștere de 35 lei/lună pentru 100 kWh.
- O creștere de 51% pentru cei cu un consum sub 100 kWh/lună (24 lei/lună pentru un consum de 50 kWh).
3. Eliminarea plafonării fără o pregătire a pieței
Prețurile gazelor naturale ar crește la minimum 0,380 lei/kWh, pe baza proiecțiilor bursiere din 2025. Prețurile la energia electrică ar putea depăși 1,38 lei/kWh cu TVA inclus.
Pericolul din spatele plafonării prețului la energie și gaze
Analistul Aurelian Dochia a detaliat impactul pe care prelungirea plafonării prețurilor l-ar putea avea asupra bugetului de stat. Potrivit acestuia, o preocupare majoră este incertitudinea legată de capacitatea statului de a susține financiar o astfel de măsură. În plus, Dochia subliniază că, pentru a menține această inițiativă, ar fi necesar să se compenseze prin creșteri în alte domenii, cum ar fi taxele și impozitele.
„Am mai discutat acum ceva timp despre tema aceasta și chiar atunci am spus că nu m-ar mira să vedem o prelungire a sistemului de plafonare care a fost folosit în ultimii ani. Iată că se întâmplă lucrul acesta pentru că, până la urmă, pentru autorități este cel mai simplu mod de a evita critica și reacții sociale negative în cazul unor variații bruște de preț pentru consumatori.
Problema este că nu știm dacă bugetul este pregătit, în continuare, să susțină acest mecanism, pentru că știm bine că diferențele acestea de prețuri sunt suportate de undeva de la buget, adică tot din banii noștri, dar de data aceasta luați prin impozite și taxe,” a spus analistul economic Aurelian Dochia pentru WOWbiz.
De asemenea, amânarea unei decizii ar putea deveni riscantă, deoarece, cu cât se extinde perioada de plafonare, cu atât mai mari vor fi diferențele de cost pe care consumatorii le vor suporta ulterior.
„Până la urmă, cu cât să amână decizia de a ajunge la prețurile normale de piață, cu atât diferențele vor fi mai mari și șocul potențial care poate să apară peste șase luni sau un an ar putea să fie mai mare. Consumatorii vor face față greu unui asemenea șoc. Este o decizie care nu rezolvă nimic pe fond, dar care amână totul pentru ultima parte a anului, când nu cred că vom fi mai bine pregătiți ca acum să recunoaștem adevărul prețurilor la energie”, a mai transmis analistul.