Calcul vârsta de pensionare 2023: Cine se poate pensiona în acest an?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 20 oct 2023, 01:30

Dreptul la pensie pentru limită de vârstă, se acordă dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile privind vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare.

Sursa: https://www.pexels.com/

Care sunt persoanele care se pot pensiona în 2023?

Cum se calculează vârsta de pensie și care sunt persoanele care pot ieși la pensie în acest an.

Cum se calculează vârsta de pensionare

Potrivit Legii nr. 156/1998, dreptul la pensie pentru limită de vârstă, se acordă dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile privind vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare.

Citește și: Cum poți să cumperi vechime în muncă în 2023. 2 pași pe care trebuie să-i urmezi

De asemenea, începând cu 1 iulie 2017, pentru bărbați a fost stabilită vârsta standard de pensionare de 62 de ani 04 luni şi a crescut în fiecare an la 1 iulie cu 4 luni şi constituie 63 de ani de la 01.07.2019, iar pentru femei a fost stabilită vârsta de pensionare de la 01.07.2017 de 57 de ani 06 luni şi crește în fiecare an la 1 iulie cu 6 luni până va constitui 63 de ani către anul 2028, iar pentru femeile care au născut şi educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulți copii se

aplică vârstele standard de pensionare prevăzute pentru femei, diminuate cu 3 ani.

Stagiul de cotizare, conform art.42 in aceiași lege, de la 1 iulie 2018 pentru bărbați constituie 34 de ani, pentru femei de la 01.07.2017 a fost stabilit de 30 de ani 6 luni, care de asemenea crește cu 6 luni în fiecare an la 1 iulie până va constitui de la 1 iulie 2024- 34 de ani.

În prezent, pensiile din țara noastră, deci și cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de  Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actuala legislație trebuia înlocuită de câțiva ani, dar  Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, care stabilește noile reglementări, a fost amânată din nou, de data aceasta pentru 2024.

Bărbații care pot ieși la pensie în 2023

În cazul bărbaților lucrurile sunt mai simple, deoarece se vor putea pensiona în 2023 cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare: cel puțin 15 ani munciți legal.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Sun și bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). În esență, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

În prezent, pensiile din țara noastră, deci și cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
[Sursa: https://www.pexels.com/]

Femeile care pot ieși la pensie în 2023

Dacă a fost îndeplinită condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare. Vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii. Astfel, iată cine poate ieși la pensie pentru limită de vârstă în acest an.

Totuși, dacă nu este vorba de o pensionare anticipată sau din anumite motive personale, precum cele medicale, pensionările la limita de vârstă prevăd anumite condiții prin care femeile care au împlinit vârsta dar și celelalte aspecte prevăzute de lege pot ieși la pensie.

Citește și: Vârstă de pensionare femei 2023: Cine poate ieși la pensie în acest an?

Conform legii nr. 263 din 16 decembrie 2010, dreptul la asigurări sociale este garantat de stat și se exercită, în condițiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public de pensii.

Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani, potrivit legii pensiilor. Pe de altă parte, această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

Totodată, femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.

Sursă: avocatnet.ro