Calendar BAC 2023: Probele de competențe se echivalează. Când ar trebui să înceapă probele scrise pentru clasa a 12-a?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 mar 2024, 00:45

Pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a.

Sursa: pexels.com

Probele de competențe în limba română, de competențe lingvistice într-o limbă de circulație internațională și de competențe digitale (TIC) vor fi echivalate cu mediile obținute în liceu de candidații la BAC 2023.

Ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat că probele de competențe în limba română vor fi echivalate cu mediile obținute în liceu.

Probele de competențe în limba română vor fi echivalate cu mediile obținute în liceu

Ministrul educației, Ligia Deca, a declarat că: „ Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această

dată se va prelungi până pe 16 iunie, în cele în cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Deci, practic, în acest moment, toate clasele, toți elevii până pe 16 iunie trebuie să aibă situația școlară încheiată. La fel, înscrierile pentru bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16. Astăzi, în ședința de Guvern s-a adoptat o ordonanță de urgență care este necesară având în vedere cele 3 săptămâni afectate de protest.
Această ordonanță este necesară și dacă mâine toți profesorii ar reveni în clasă. Ea include trei măsuri.

Citește și: Calendar Evaluare Națională 2023: Când ar trebui să înceapă examenele pentru clasa a 8-a?

Prima se referă la echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de bacalaureat cu mediile la discipline relevante din anii de liceu. Proiectul de metodologie de echivalare a competențelor, care se va adopta prin ordin de ministru, este publicat deja în transparență pe site-ul Ministerului Educației de vineri, 9 iunie.

Perioada în care se va desfășura acest proces de echivalare este prevăzut a fi între 12 și 21 iunie și  rămâne valabil faptul că aceste probe de competențe pot fi echivalate cu certificate obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, așa cum era prevăzut și înainte. Modificarea la care facem referire se referă la faptul că, în lipsa acestor certificate, echivalarea se face pe baza mediilor din timpul liceului.

De exemplu, pentru nivelul de competență digitală, e chivalarea se va face în baza mediei aritmetice obținute la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor, adică TIC, în clasele a IX-a respectiv a X-a, dacă au studiat doar 1 an, echivalarea se face în baza mediei din anul respectiv. Pentru cei care nu au studiat TIC, echivalarea se face în baza mediei obținute de elevi la o disciplină echivalentă, dacă vorbim despre elevii din promoții anterioare, de exemplu matematici aplicate în tehnica de calcul, tehnologii pe computer, calculatoare, algoritmi de calcul ș.a.m.d..

În ceea ce privește probele scrise, așa cum spuneam, nu se impune în acest moment modificarea calendarului acestora, nici pentru examenul de bacalaureat, nici pentru Evaluarea Națională. Pentru examenul de bacalaureat, probele scrise sunt programate în perioada 26-29 iunie, iar pentru Evaluarea Națională, între 19 și 22 iunie ”.

Citește și: Guvernul a acceptat cererile cadrelor didactice. Profesorii, așteptați să își anunțe decizia finală

Calendar Bacalaureat 2023

Perioada prevăzută pentru înscrierii candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023 se prelungește până la data de 13 iunie 2023.

Totodată, perioadele de susținere a probelor de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, de comunicare orală în limba maternă și într-o limbă de circulație internațională, respectiv de evaluare a competențelor digitale se prelungesc până la data de 23 iunie, în conformitate cu următorul calendar:

- 14 – 16 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

- 15 – 19 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

- 16 – 20 iunie 2023: evaluarea competențelor digitale – proba D

- 21 – 23 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.

- 26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

- 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă

- 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

- 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00

- 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor

- 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Sursă: edupedu.ro