Calendar creștin ortodox 1 aprilie 2022: Astăzi sărbătorim o mare sfântă! E zi de post

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 01 ian 2023, 00:15

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca

Sursa: doxologia.ro

Vineri, 1 aprilie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. O sărbătorim pe o mare sfântă.

Vineri, 1 aprilie 2022 e sărbătorită Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca. Postul Paștelui 2022 continuă și astăzi este tot zi de post.

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca a fost mai întâi prostituată, după care s-a pocăit și și-a trăit restul vieții în credință și pentru Hristos. 

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca s-a născut în jurul anului 344 în apropiere de Alexandria (Egipt).

La vârsta de 12 ani și-a părăsit părinții și a început să ducă o viață desfrânată, fiind prostituată timp de 17 ani. De multe ori le refuza banii bărbaților cu care mergea și trăia mai degrabă din cerșit și din torsul inului.

Schimbarea totală a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca a avut loc odată cu o călătorie pe care a făcut-o în Ierusalim. A întâlnit un grup de bărbați care se pregăteau de o călătorie pe mare spre Ierusalim, pentru a se închina Sfintei Cruci.

Maria a decis să meargă cu ei în călătorie. La început s-a gândit să se distreze cu ei, seducându-i.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Calendar creștin ortodox miercuri, 30 martie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi. E zi de post

Doar că în momentul în care grupul a ajuns la Ierusalim, iar bărbații au mers la biserică, Maria a fost oprită la intrare de o forță nevăzută. După trei încercări nereușite de a intra, rămasă afară, în curtea bisericii, a văzut o  icoană a Maicii Domnului. A început să plângă și să se roage din toate puterile către Maica Domnului ca să îi dea voie să vadă Sfânta Cruce, promițându-I Sfintei Fecioare că va renunța

la dorințele lumești și că va merge oriunde îi va spune Ea.

A reușit astfel să se închine Sfintei Cruci și ulterior a decis să își trăiască viața departe de cele lumești, așa cum îi promisese Sfintei Fecioare Maria în rugăciunea ei. A trăit în pustia Iordanului timp de 47 de ani, în post și rugăciune. Cu un an înainte de moartea ei, taina vieții Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca a fost descoperită de către părintele Zosima, care a împărtășit-o.

După un timp părintele Zosima s-a întors ca să o îngroape pe Sfântă, fiind ajutat la săparea mormântului de către un leu. 

Maria Egipteanca s-a urcat la Domnul la 1 aprilie 422, motiv pentru care o și sărbătorim în această zi.

Troparul Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca

Întru tine maică cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor.

Pentru aceasta și cu în­gerii împreună se bucură, cuvioasă Marie, duhul tău.

Citeste si: Calendar creștin ortodox joi, 31 martie 2022. Pe ce sfânt îl sărbătorim astăzi. Trebuie să ținem post

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.