Calendar creștin ortodox, 1 februarie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Veste importantă pentru credincioși

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 31 oct 2022, 03:30

Sfântul Mucenic Trifon

Sursa: doxologia.ro

Marți, 1 februarie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Iată pe ce mare sfânt îl cinstim.

Marți, 1 februarie 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Trifon. Sărbătoarea Sfântului Trifon vine cu o zi înainte de o mare sărbătoare, cu cruce roșie, Întâmpinarea Domnului. Miercuri, de Întâmpinarea Domnului, va fi dezlegare la pește.

Sfântul Mucenic Trifon a trăit în secolul al III-lea d. Hr. El avea un dar divin de a-i vindeca pe bolnavi.

Calendar creștin ortodox 1 februarie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit!

Sfântul Mucenic Trifon s-a născut în satul Lampsac, din provincia Frigia, parte a Turciei de astăzi. Încă de când era copil și-a dovedit mai multe haruri divine. Avea puterea să îi vindece pe bolnavi și să alunge demonii.

La vârsta de 17 ani a alungat demonii care puseseră stăpânire pe împăratul roman Gordian. După ce a postit și s-a rugat timp de 6 zile, Sfântul Mucenic Trifon le-a arătat tuturor că există diavolul.

El i-a poruncit acestuia să se arate în chip de câine negru, având ochii ca de foc, potrivit crestinortodox.ro. Cu această minune Sfântul Mucenic Trifon a reușit să îi convingă pe mulți păgâni să treacă la creștinism.

În vremea împăratului Deciu, care îi persecuta pe creștin, Sfântul Mucenic Trifon a fost supus la numeroase chinuri. A fost lovit cu bâtele, a fost ars, i s-au bătut cuie în tălpi și a fost dus desculț prin ora în timp de iarnă.

Sfântul Trifon a îndurat cu mult calm și credință toate chinurile.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 30 ianuarie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie astăzi. Pe ce mari sfinți îi cinstim

A murit ca un martir, fiind condamnat la tăierea capului cu sabia pentru că a refuzat să se închine zeilor. S-a rugat la Dumnezeu să moară înainte de a-i fi tăiat capul, așa cum a ordonat împăratul. Rugăciunea i-a fost ascultată de Domnul, așa că, în momentul în care soldații au ridicat sabia să îi taie capul, sfântul a murit și a ajuns la Domnul.

Creștinii au luat trupul Sfântului Trifon dorind să îl îngroape în Niceea, dar sfântul li s-a arătat, cerându-le să îi ducă trupul în satul natal, Lampsac.

Mai târziu moaștele Sfântului Trifon au fost mutate la Constantinopol și apoi la Roma.

Un fragment din moaștele Sfântului Mucenic Trifon se află în prezent în București, la biserica Cărămidarii de Jos.

Troparul Sfântului Mucenic Trifon

Glasul 4

Mucenicul Tău, Doamne, Trifon, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 31 ianuarie 2022. Rugăciunea puternică pentru cei bolnavi sau care au necazuri mari. Doi mari sfinți sunt pomeniți luni